Στρατηγική που θα την κρατήσει ζωντανή αναζητά η κυβέρνηση
Η δημοσκόπηση της Public Issue για την Αυγή της Κυριακής θέτει με τον πλέον επιτακτικό τρόπο το εξής ερώτημα στην κυβέρνηση Τσίπρα: πώς προχωράμε;
Τα ευρήματα της μέτρησης, η οποία έγινε περίπου δύο εβδομάδες πριν από το πλέον κρίσιμο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξόχως απογοητευτικά για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Εννιά στους δέκα δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το έργο της κυβέρνησης (και οκτώ στους δέκα από την αντιπολίτευση).
Το 85% υποστηρίζει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Το 36% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση ΝΔ θα ήταν η καταλληλότερη για την χώρα (έναντι 14% για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) ενώ το 42% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη (έναντι 23% για τον Τσίπρα.
Παράλληλα, το 51% τάσσεται υπέρ της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, έναντι 46% που υποστηρίζει ότι μάλλον δεν χρειάζονται.
Και μπορεί το Μαξίμου να έσπευσε να ξορκίσει τις πρόωρες εκλογές, διαμηνύοντας ότι αυτές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, αλλά πλέον το ερώτημα «πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση» διατυπώνεται επιτακτικά.
Και μπορεί υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι στις δημοσκοπήσεις χάνουμε, αλλά στις εκλογές κερδίζουμε, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας εκφράζει με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο την απογοήτευση, τη δυσαρέσκεια και την απόγνωση της από τα κυβερνητικά πεπραγμένα.
Δεδομένου μάλιστα ότι η εφαρμογή του προγράμματος είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση Τσίπρα, τότε κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει κάποια βελτίωση στην αποδοχή της σημερινής κυβέρνησης από τους πολίτες.
Το αντίθετο μάλιστα, η πίεση σε βάρος της θα κορυφωθεί περαιτέρω.
Το μόνο «χαρτί» στο οποίο φαίνεται να ποντάρει ο πρωθυπουργός είναι να γυρίσει το κλίμα στην οικονομία, να υπάρξει ανάπτυξη και να αλλάξει η ψυχολογία στην κοινωνία.
Για αυτό και επιθυμεί την τάχιστη υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι των εταίρων και παράλληλα πιέζει έτσι ώστε έως τα τέλη του έτους να υπάρξει μια απόφαση από τους δανειστές για το χρέος, την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και επικοινωνιακά για να πάρει πολύτιμες πολιτικές ανάσες.
Αλλά και εδώ υπάρχουν «αγκάθια» καθώς η εξέλιξη αυτή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, οι οποίες είναι προγραμματισμένες εντός του 2017 σε Γαλλία και Γερμανία (οι τελευταίες θα γίνουν το φθινόπωρο του 2017).
Εάν οι δανειστές επιμείνουν στη στάση αναμονής στο ελληνικό ζήτημα για έναν χρόνο ακόμα, τότε είναι φανερό πως η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να πορευτεί, όπως πορεύεται σήμερα, μόνο που η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας θα είναι ακόμα πιο δύσκολη και η θέση της κυβέρνησης ακόμα πιο δυσχερής.
Η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως στρατηγική και νέα τακτική.
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο διεύρυνσης του προς τον χώρο της κεντροαριστεράς θα είναι ένα «στοίχημα» τόσο για τη συνοχή του κόμματος όσο και για την πορεία της κυβέρνησης.
Ο επικείμενος ανασχηματισμός μπορεί και αυτός να δώσει κάποιες πολύτιμες ανάσες ανανέωσης.
Η έμφαση «στον πόλεμο κατά της διαπλοκής» είναι ένα ακόμα επιχείρημα, αν και αυτό αμφισβητείται ποικιλοτρόπως, για να κρατηθεί ενωμένη και όρθια η κυβέρνηση.
Αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτές οι κινήσεις μπορούν να διατηρήσουν τη σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία.
Καθώς η πορεία της οικονομίας (και εφόσον δεν αναζωπυρωθεί το θέμα του προσφυγικού) είναι η πλέον κρίσιμη παράμετρος που θα κρίνει τις εξελίξεις.
Και μέχρι στιγμής, τα νέα είναι μάλλον δυσοίωνα.
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου