ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ – ΣΤΟΧΟΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Οχυρώνει την Συρία η Ρωσία με το βλέμμα στην επικείμενη τουρκική εισβολή αφού σύμφωνα με πληροφορίες παρέδωσε και το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στη Συρία ενώ το Ιράν στέλνει δύο μοίρες με F-14 Tomcat και Su-24 στη αεροπορική βάση T4 στη Χομς και 4.000 Φρουρούς. Η παράδοση των S-300 στη Συρία έγινε μετά από συμφωνία Ισραήλ- Ρωσίας και Ρωσίας-Χεζμπολάχ.
Μετά την παράδοση και ανάπτυξη των S-300 στη Δαμασκό η Συρία ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι: «Οποιοδήποτε αεροσκάφος δεν συνεργάζεται μαζί μας θα θεωρηθεί εχθρικό και θα καταρρίπτεται χωρίς προειδοποίηση».
Η Χεζμπολάχ συμφώνησε να σταματήσει τη μετακίνηση δυνάμεων και οπλισμού σε «ευαίσθητα σημεία» για το Ισραήλ και το τελευταίο να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ πριν λίγες ημέρες προχώρησε σε νέα επιδρομή στην 155 Ταξιαρχία βαλλιστικών πυραύλων στην al-Qutayfah, βορειοανατολικά της Δαμασκού.
Οι στόχοι ήταν τέσσερα φορτηγά που κουβαλούσαν βαλλιστικούς πυραύλους.
Το αν θα τηρηθεί στη πράξη αυτή η συμφωνία από τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι μεγάλο ζητούμενο…
Εξάλλου μόλις χτες σε μια περίεργη διαρροή το Reuters ανέφερε ότι τoν απόρρητο φάκελο των S-300 στην Κρήτη φανέρωσε η Ελλάδα στους Ισραηλινούς κατά την διάρκεια των κοινών αεροπορικών ασκήσεων που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο Απριλίου-Μαϊου του 2015.
«Μέρος των ασκήσεων περιελάμβανε ελιγμούς των ισραηλινών αεροσκαφών ενάντια στα αντιαεροπορικά συστήματα της Ελλάδας», ανέφερε πηγή του Reuters, ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ενεργοποίηση του συστήματος S-300 στην Κρήτη με το ΓΕΑ να το διαψεύδει κατηγορηματικά.
Ίσως η διαρροή να αποτελούσε ένα «μήνυμα» του Ισραήλ πως έχει στη διάθεση του αντίμετρα για τους S-300…
Γίνεται κατανοήτο πως η παράδοση των S-300 στρέφεται αποκλειστικά κατά της Τουρκίας ενώ ο συριακός Στρατός και οι σύμμαχοι τους θα επικεντρωθούν στις χερσαίες επιχειρήσεις.
Yψηλόβαθμος αξιωματούχος που συντονίζει τις επιχειρήσεις των «4+1» στη Δαμασκό ανακοίνωσε ότι η Δαμασκός έλαβε το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 το οποίο είναι πλήρης επιχειρησιακό ενώ σύντομα η Συρία θα ανακοινώσει ότι οποιαδήποτε χώρα χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της χωρίς συντονισμό με τη Δαμασκό θα θεωρηθεί εχθρική και τα μαχητικά της θα καταρριφθούν χωρίς προειδοποίηση. Αυτοί που καταπολεμούν την τρομοκρατία και συντονίζουν τις κινήσεις τους με την στρατιωτική ηγεσία θα θεωρηθούν σύμμαχοι».
Ταυτόχρονα, σε μια άλλη εξέλιξη, το Ιράν στέλνει δύο μοίρες F-14 Tomcat, Su-24 για να εμπλακούν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η βάση τους θα είναι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ4 στη Χομς πολύ κοντά στη Παλμύρα (Tadmur) γνωστό ως Tiyas και δίπλα στη νέα ρωσική βάση Al- Sha’ayrat.
H Iρανική πολεμική Αεροπορία θα παρέχει αεροπορική υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις από Παλμύρα σε Ράκκα ενώ η Μόσχα συμφώνησε να δώσει ότι χρειαστεί από πλευρά συντήρησης και πυρομαχικών στην Ιρανική Πολεμική Αεροπορία.
H Iρανική πολεμική Αεροπορία θα ενώσει τις δυνάμεις της με την Ρωσική Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ιρανός αξιωματούχος ο οποίος προσθέτει:
«Η συμμαχία Ρωσίας-Ιράν, Συρίας, Χεζμπολάχ και των άλλων συμμάχων Ιρακινών εμπλέκονται άμεσα στις χερσαίες επιχειρήσεις. Η Ρωσία εκτός από χερσαίες δυνάμεις, Ναυτικό και Αεροπορία υποστηρίζει με αντιαεροπορικά συστήματα TOR M1 / M2, Pantsir S, S-400, S-300.
Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη ένα αεροδρόμιο στη Χομς το al-Sha’ayrat, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα νέα ρωσικά μαχητικά.
Το Al-Sha’ayrat είναι ένα από τα πιο σημαντικά στρατιωτικά αεροδρόμια στη Συρία. Χερσαίες δυνάμεις ασφαλίζουν την περίμετρο του αεροδρομίου ενώ μηχανικοί κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες για να υποδεχτούν τα ρωσικά μαχητικά.
Ιρανικές πηγές αναφέρουν πως το το «Ιράν στέλνει επιπλέον 4.000 Φρουρούς της Επανάστασης» για να υποστηρίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις.
Όσο αφορά τους S-300, ο αξιωματούχος ανέφερε: «Η Συριακή Αεροπορία τελείωσε με απόλυτη επιτυχία την εκπαίδευση της στους S-300 στη Ρωσία και παρέλαβε το αντιαεροπορικό σύστημα. Οι S-300 μπορούν να εμπλέξουν 12 στόχους ταυτόχρονα σε απόσταση 200 χλμ και σε ύψος 27 χλμ».
Πριν την παράδοση των S-300 στη Συρία είχαν προηγηθεί συζ
ητήσεις και συμφωνία μεταξύ Ρωσίας-Ισραήλ αλλά και Ρωσίας-Χεζμπολάχ.
Ο Β.Πούτιν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μ.Νετανιάχου τη Δευτέρα και αποφάσισαν να ενδυναμώσουν τις διμερείς τους σχέσεις και την στρατιωτική τους επικοινωνία.
«Ο μηχανισμός που θέτει την επικοινωνία μεταξύ των στρατιωτικών μας ηγεσιών για την αποφυγή ατυχημάτων έχει αποδειχτεί επαρκής» είπε ο Πούτιν στον Νετανιάχου με τον τελευταίο να απαντά:
«Τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν την σημασία του συντονισμού μας και των μηχανισμών αποφυγής εντάσεων, τις προσπάθειες μας για συνεργασία για την αποτροπή μη αναγκαίων ατυχημάτων και τραγωδιών και πιστεύω πως υπάρχει επιτυχία σε αυτό, αυτό ειναι το σημαντικό».
«Ελπίζω ότι το Ισραήλ και η Ρωσία θα συμφωνήσουυν σε στρατηγικά ζητήματα αλλά σας διαβεβαιώ ότι είναι στο χέρι μας να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία στο έδαφος και στον αέρα για να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, είμαι πολύ ικανοποιημένος που συντονιζόμαστε και έτσι θα συνεχίσουμε» είπε ο Νετανιάχου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου