ΓΙΝΑΝ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ – ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Λάθη σκεπτικού στη διαπραγματευτική τακτική της Ελλάδας παραδέχεται -ομολογώντας ότι θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει το Τρίτο Μνημόνιο- ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δηλώνει απογοητευμένος γιατί χάθηκαν πολλές μάχες, αναφερόμενος στις ημέρες της διαπραγμάτευσης που οδήγησαν στο νέο πρόγραμμα.
Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του στον Πολ Μέισον και την Θεόπη Σκαρλάτου στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ #ThisIsACoup, λέει πως «θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει το Τρίτο Μνημόνιο, κάναμε έναν τακτικό συμβιβασμό και ο βασικός παράγοντας είναι αν μπορούμε να το ενσωματώσουμε σε μια πιο ριζοσπαστική στρατηγική. Η απάντηση σε αυτό πάει πέρα από την Ελλάδα. Αν μείνουμε η μόνη εκλεγμένη αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση στην Ευρώπη τα επόμενα 3 – 4 χρόνια, τότε δεν νομίζω ότι θα είμαστε επιτυχημένοι γιατί βασικά δεν θα υπάρχει εντός της Ευρώπης μια διαφορετική ομάδα που θα κάνει διαφορετικές ερωτήσεις και θα δίνει διαφορετικές απαντήσεις».
Οσον αφορά τη διαπραγμάτευση αναγνωρίζει πως «υπάρχει ευθύνη για το πώς σκεφτήκαμε να διαπραγματευτούμε. Η τακτική να λέμε ότι μπορούμε να βγούμε από ευρώ δεν ήταν αποτελεσματική γιατί ήταν μέρος σχεδίου των πιστωτών από την πρώτη στιγμή. Ένα μέρος των ευρωπαϊκών ελίτ ήθελε να πετάξει έξω την Ελλάδα, άρα δεν είναι εντυπωσιακή πολιτική να λες ότι θα φύγω αν δεν κάνετε αυτό που θέλω γιατί ένα μεγάλο μέρος αυτό ακριβώς επιθυμεί».
Ο υπουργός Οικονομικών λέει πως θα κατέρρεαν οι τράπεζες και το μεγαλύτερο αντίκτυπο θα είχαν οι φτωχότεροι γιατί η μεσαία και ανώτερη τάξη έβγαλαν τα χρήματα τους αν όχι εκτός της χώρας, σίγουρα εκτός των τραπεζών. Άρα το Grexit θα επηρέαζε όλους αυτούς τους ανθρώπους στα χαμηλότερα στρώματα και στις πιο φτωχές γειτονιές. Και αυτό δεν ήταν κάτι που μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει με ελαφριά την καρδιά.
Ακολούθως, έβαλε χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του θέματος του χρέους γιατί διαφορετικά – όπως ισχυρίζεται – αν δεν λυθεί το πρόβλημα σε περίοδο 10 ετών η Ελλάδα, όπως και άλλες οικονομίες του Νότου, θα αντιμετωπίσουν περίοδο στασιμότητας.
Χωρίς αντιμετώπιση του χρέους, χωρίς η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το χρέος και άλλων κρατών θα έχουμε ακόμα μια διαβολική δεκαετία, το χρέος είναι υπερφυσικό και πηγαίνει πολύ μακρύτερα από την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν μια νομισματική ένωση που λειτουργεί.
Ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι κατά την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να γίνουν περισσότερα στο μέτωπο της διαφθοράς. Αιτιολογεί ωστόσο την ανυπαρξία δράσεων εκείνης της πρώτης κυβερνητικής προσπάθειας στην πίεση λέγοντας ότι «υπό τέτοια πίεση στη ρευστότητα πηγαίναμε από κρίση σε κρίση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου