Βρέθηκε το «αντίδοτο» της απιστίας

ΑΠΙΣΤΙΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ


Παρόλο που η επιστήμη δεν ασχολείται για πρώτη φορά με την απιστία - ήδη από το 1950 το φαινόμενο Κούλιτζ προσπαθούσε να εξηγήσει επιστημονικά την φρενίτιδα των αρσενικών για συνουσία με νέες παρτενέρ - σήμερα μια νέα έρευνα έρχεται όχι να εξηγήσει με επιστημονικούς όρους τα αίτιά της αλλά να την καταπολεμήσει.

Βάση μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Τhe Journal of Neuroscience, μια ορμόνη μέχρι πρότινος υπεύθυνη για την διαμόρφωση των κοινωνικών δεσμών φαίνεται να συμβάλλει εξίσου ώστε οι άνδρες σε σχέση να διατηρούν μεγαλύτερη απόσταση από μία γυναίκα που βρίσκουν ελκυστική.

Η συγκεκριμένη ορμόνη, που φέρει το όνομα οξυτοκίνη έχει διαπιστωθεί πως διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην διαδικασία του τοκετού και στην μετέπειτα φροντίδα του μωρού, ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνη για τον τρόπο που διαμορφώνονται οι κοινωνικοί δεσμοί. Τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα, είναι γνωστή ως η υπεύθυνη ορμόνη για την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των γονιών και των ζευγαριών.

Στην παρούσα μελέτη βέβαια, όπως σημειώνει η επικεφαλής René Hurlemann, MD, PhD, του Πανεπιστημίου της Βόννης, διαπιστώθηκε ότι οι δεσμευμένοι άνδρες που έλαβαν οξυτοκίνη κράτησαν μεγαλύτερη απόσταση από μία άγνωστη γυναίκα, την οποία έβρισκαν ελκυστική, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν πλασέμπο (εικονικό φάρμακο). Ταυτόχρονα μάλιστα η οξυτοκίνη δεν παρουσίασε καμία επίδραση στους αδέσμευτους άντρες.

«Προηγούμενες έρευνες που έγιναν σε τρωκτικά, έδειξαν ότι η οξυτοκίνη μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την μονογαμική πίστη στα ζώα» επισήμανε η Hurlemann, ενώ προσθέτει «Εδώ, έχουμε την πρώτη απόδειξη ότι η οξυτοκίνη μπορεί να παίξει παρόμοιο ρόλο και στις ανθρώπινες σχέσεις» σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες χορήγησαν την ορμόνη και το εικονικό φάρμακο μέσω ενός ρινικού σπρέι σε μια ομάδα υγιών, ετεροφυλόφιλων αντρών. Σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, τους συστήθηκε μια γυναίκα ερευνήτρια, την οποία λίγο αργότερα περιέγραψαν ως «ελκυστική». Όταν η γυναίκα απομακρύνθηκε κάπως από τους εθελοντές, αυτοί ανέφεραν ότι βρισκόταν σε «ιδανική απόσταση», αλλά όταν κατευθύνθηκε προς αυτούς, αισθάνθηκαν «λίγο άβολα».

«Δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως η οξυτοκίνη αυξάνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων, περιμέναμε από τους άντρες, οι οποίοι βρισκόντουσαν υπό την επήρεια της ορμόνης, να επιτρέψουν στην ερευνήτρια να πλησιάσει, όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο» υπογραμμίζει η Hurlemann. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι μόνο οι δεσμευμένοι άντρες κράτησαν μία απόσταση 10-15 εκ. από την γυναίκα, σε αντίθεση με αυτούς που δεν είχαν σχέση, παρόλο που βρισκόντουσαν όλοι υπό την επήρεια της ορμόνης.

«Γνωρίζουμε ότι η οξυτοκίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των δεσμών στα μονογαμικά τρωκτικά» δήλωσε ο Larry Young, PhD, ειδικός στο Emory University, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Με την συγκεκριμένη μελέτη, βέβαια, αποδεικνύεται πως ο γενικός ρόλος της οξυτοκίνης στην προώθηση μονογαμικής συμπεριφοράς διατηρείται και στον άνθρωπο» συμπλήρωσε.

Το σίγουρο είναι πως αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν η οξυτοκίνη, χορηγούμενη οικιοθελώς ή μη, θα παρουσιάσει ιστορικόαπιστι υψηλών πωλήσεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular