ΠΡΟΣΟΧΗ! Πότε και πόσα θα «σηκώνει» πλέον η εφορία από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας

ΠΡΟΣΟΧΗ! Πότε και πόσα θα «σηκώνει» πλέον η εφορία από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας


Πιο βαθιά στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών μπαίνει πλέον το δημόσιο, μειώνοντας το ακατάσχετο όριο στα χίλια ευρώ (αντί 1.500 ευρώ) και εισάγοντας νέο σύστημα διαρκούς παρακολούθησης των λογαριασμών όσων χρωστούν 70.000 ευρώ και άνω, για να τους «τσιμπάει» πιο εύκολα όταν θέλει να τους επιβάλει κατάσχεση.

Από την μια, για μισθωτούς και συνταξιούχους, το ακατάσχετο όριο που αυξήθηκε πέρυσι στα 1.500 ευρώ το μήνα, μειώνεται και πάλι στα χίλια. Η εφορία θα μπορεί στο εξής να τους αφήνει μόνον να ζουν με μόλις 1.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ το μήνα, αντί 1.500 που ισχύει σήμερα. Ανατρέπονται έτσι όσα ήξεραν και υπολόγιζαν οι σχεδόν 2 εκατομμύρια μισθοσυντήρητοι που χρωστούν στο δημόσιο και ζουν με τον εφιάλτη των κατασχέσεων.

Από την άλλη πάλι, ειδικά για οφειλέτες που χρωστούν πολλά, αλλά τα λεφτά τους μπαινοβγαίνουν "άτακτα" στους λογαριασμούς τους, το υπουργείο Οικονομικών εγκαθιστά νέο σύστημα ώστε να μην ξοδεύουν οι κατά τόπους εφορίες άπειρες εργατοώρες για ανταλλαγή πληροφοριών με τις τράπεζες και, όταν έρθει η ώρα, να μη βρίσκει τίποτα για να "σηκώσει", ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι (ενδεχομένως και με τις πλάτες υπαλλήλων τραπεζών) «κρύβουν» τις καταθέσεις που ψάχνει να κατάσχει η εφορία.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν άμεσα μετά την ψήφιση στην Βουλή, αρχίζοντας από τις κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί και θα ισχύσουν στο μέλλον και για όσες άλλες θα διαταχθούν.

Τι αλλάζει στις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κατασχέσει όσα περισσότερα μπορεί από όσους βγάζουν πάνω από χίλια ευρώ το μήνα. Μισθοί, συντάξεις και επιδόματα γίνονται πλέον εύκολος στόχος για την εφορία αφού στο νέο Μνημόνιο που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή μπαίνει διάταξη με την οποία μειώνεται το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων, και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα:

- μισθοί συντάξεις και επιδόματα κάτω των 1.000 ευρώ μένουν ακατάσχετoi.

- επιτρέπεται η κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας, προσωπικούς και κοινούς, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 1.250 ευρώ. Από εποχής Θεοχάρη στο υπουργείο Οικονομικών, το όριο αυτό ήταν 1.500 και τώρα μειώνεται. Αφορά όμως έναν μόνον λογαριασμό σε μία τράπεζα, ο οποίος θα πρέπει να δηλωθεί στην εφορία για να προστατεύεται κάθε μήνα.

- ασχέτως πόσα λεφτά υπήρχαν στον λογαριασμό, σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα των 1.001-1.500 ευρώ το μήνα που μπαίνουν κάθε μήνα, θα κατάσχεται το 50% για κάθε ποσό πάνω από τα χίλια. Για παράδειγμα, για μισθό που μπαίνει στην τράπεζα 1.300 ευρώ, η εφορία θα κατάσχει τα 150 ευρώ, για ποσό 1.400 ευρώ θα κατάσχει θα 200 και για μισθό 1.500 ευρώ τα 250 ευρώ.

- πέραν αυτών όμως, για μισθωτούς των 1.500 ευρώ και άνω, θα κατάσχει επιπλέον ολόκληρο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Για παράδειγμα, αν μπαίνει μισθός 1.600 ευρώ θα κατάσχονται τα 350 ευρώ (τα 100 ευρώ επιπλέον από τα 1.500 και άλλα 250 που είναι τα μισά πάνω από τα 1.000 και έως τα 1.500 ευρώ) ή, για ποσό 2.000, θα κατάσχονται τα 750 ευρώ το μήνα (500+250).

- οι διατάξεις προβλέπονται να ισχύσουν άμεσα από την ψήφιση του νομοσχεδίου και εφαρμόζονται και επί των ενεργών κατασχέσεων, δηλαδή και επί των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων βάσει των προγενέστερων διατάξεων, δηλαδή για ποσά άνω των 1.500 ευρώ. Στο εξής και στις περιπτώσεις αυτές για τις απαιτήσεις που γεννώνται μετά την ισχύ των νέων διατάξεων τα αποδοτέα ποσά θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων αυτών.

«Άλλα κόλπα» για μεγαλοφειλέτες

Στο κείμενο της συμφωνίας για το τρίτο Μνημόνιο που εισάγεται για ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνεται και διάταξη για αύξηση της αποτελεσματικότητας των κατασχέσεων στις καταθέσεις μεγαλοφειλετών του Δημοσίου.

Αυτόματα και κεντρικά το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς διάθεση ανθρωπίνων και υλικών πόρων, αναλαμβάνει την αποστολή ερωτημάτων σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα για την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών στο όνομα μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, απαλλάσσοντας τις εφορίες από τις διαδικασίες αυτές.

Θα επαναλαμβάνει έτσι ερωτήματα για τον ίδιο φορολογούμενο χωρίς κόστος και θα επιβάλει στοχευμένα κατασχέσεις, μόνο εάν και κατά το χρόνο που υφίστανται λογαριασμοί με διαθέσιμο υπόλοιπο, ενώ ως τώρα η προσπάθεια συνήθως ναυαγούσε, αφού τα χρήματα «κρύβονταν», ίσως και κατόπιν ειδοποιήσεως του οφειλέτη-πελάτη της τράπεζας.

Για το λόγο αυτό και στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την διάταξη τονίζεται πως πλέον θα μπορεί να γίνεται διαρκής έλεγχος και στους υπαλλήλους «των πιστωτικών ιδρυμάτων για την απόδοση ποσών που κατατίθενται μετά την επιβολή της κατάσχεσης και την υποβολή της δήλωσής τους και μέχρι την εξόφληση των οφειλών για τις οποίες έχουν επιβληθεί τα κατασχετήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular