Λευκωσία: Σκληρό παζάρι αναμένεται στο κεφάλαιο των εγγυήσεων καθώς ήδη έχουν διαφανεί οι διαφορές, ενώ οι όποιες φόρμουλες φαίνεται να τυγχάνουν επεξεργασίας είχαν κάνει την εμφάνισή τους και στο παρελθόν.
Ξένοι διπλωμάτες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό θεωρούν πως το κεφάλαιο αυτό θεωρείται ως ένα από τα ακανθώδη και πως θα «ταλαιπωρήσει» τη διαδικασία καθώς είναι θεμελιώδες ζήτημα για όλους τους εμπλεκομένους. Είναι ίσως γι' αυτό που θεωρούν πως θα πρέπει να εντάξουν το θέμα τούτο στην πρώτη γραμμή του πάρε-δώσε, υποστηρίζοντας πως για την όποια κατάληξη, διατήρησης ή όχι του συστήματος, πρέπει να υπάρξει «ισοδύναμο αντάλλαγμα».
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η πρώτη τοποθέτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς, διά του διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί, είναι πως επιμένουν στη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων. Εν αναμονή και της τοποθέτησης του Μουσταφά Ακιντζί στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, δεν προβλέπεται οποιαδήποτε αλλαγή πλεύσης καθώς αυτή ήταν η θέση του και προεκλογικά.
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως δεν θα αποποιηθεί τα «εγγυητικά της δικαιώματα» και τούτο εκφράζεται και από την τ/κ πλευρά από την αρχή της νέας διαδικασίας, στο ξεκαθάρισμα θέσεων.
Στη Λευκωσία, η ε/κ πλευρά επιμένει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία που θα περιλαμβάνει σύστημα εγγυήσεων, ενώ στη μεγάλη εικόνα υπάρχουν και άλλοι δυο παίκτες, η Ελλάδα και η Βρετανία.
Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει και δημόσια πως όχι μόνο δεν συμμετέχει αλλά θεωρεί τις εγγυήσεις ξεπερασμένες και όχημα που προκάλεσε το πρόβλημα.
Όσον αφορά το Λονδίνο, αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια, πληροφορίες αναφέρουν πως εκείνο το οποίο ενδιαφέρει τη Βρετανία είναι η διασφάλιση διά της συμφωνίας των Βάσεων της εσαεί παρουσία της χώρας στην Κύπρο. Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, τούτο θεωρείται δευτερεύον ζήτημα.
Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, αν και στη διαδικασία το θέμα απασχόλησε ακροθιγώς με τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις, είναι σαφές πως χωριστά γίνονται ασκήσεις επί χάρτου. Και τούτο αφορά και όσους μεσολαβούν στο Κυπριακό, καταθέτοντας ιδέες.
Από τουρκικής πλευράς ως ένα από τα σενάρια που ετοιμάσθηκαν είναι και η παροχή εγγυήσεων μόνο στο τ/κ συνιστών κράτος, ένα σενάριο που είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το ήδη αρνητικό υφιστάμενο σύστημα.
Κάποιοι τρίτοι θέλουν να εμπλέξουν το ΝΑΤΟ και μέσω αυτού τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ στην αντίπερα όχθη υπάρχει θέση για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, έχοντας ως ασπίδα προστασίας την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου