Σεισμός Κιλκίς - Σεισμολόγοι: «Δεν γνωρίζουμε αν τα 4,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός»

 

Ως «σμήνος» σεισμών χαρακτηρίζουν το φαινόμενο οι Έλληνες σεισμολόγοι, που είναι επιφυλακτικοί για το αν ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6.24 το πρωί της Τρίτης στο Κιλκίς, είναι ο κύριος.

Φόβους εκφράζουν οι σεισμολόγοι ότι η συγκεκριμένη περιοχή που έδωσε περισσότερες από 10 σεισμικές δονήσεις από το βράδυ της Δευτέρας, μπορεί να δώσει πολύ πιο ισχυρούς σεισμούς.



Λέκκας: Μην μπαίνετε σε παλιά σπίτι - Θα συνεχιστεί το φαινόμενο

«Εχουμε ''σμήνος'' σεισμών που έγιναν αισθητή σε όλη την κεντρική Μακεδονία. Είναι κάτι που παρατηρείται πολλές φορές στον ελληνικό χώρο και έχει να κάνει με τα ρήγματα της περιοχής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Από την εμπειρία μας διαπιστώνουμε ότι οι σεισμοί δεν θα σταματήσουν αμέσως. Θα υπάρξει εξέλιξη της δραστηριότητας. Είμαστε επιφυλακτικοί τις πρώτες ώρες», συμπλήρωσε και συμβούλεψε τους κατοίκους της περιοχής να μην μπουν σε παλιά σπίτια.





«Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λέκκας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Από τις 00:13 έχουμε την αλλεπάλληλη εκδήλωση σεισμικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Δοϊράνης και της Κερκίνης. Είναι φαινόμενα που δεν ξεπερνούν τους 5 βαθμούς. Κυμαίνονται γύρω στο 4 και το κορυφαίο ήταν 4,8. Είναι φαινόμενα που γίνονται αντιληπτά και στην περιοχή της Κερκίνης και της Δοϊράνης αλλά και της Θεσσαλονίκης γιατί έχουμε μια ανώμαλη κατανομή των εντάσεων κι έτσι ο κόσμος θεωρώ πως δικαιολογημένα έχει ανησυχήσει από το φαινόμενο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Έχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής-Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1-2 μέρες τουλάχιστον διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Παπαζάχος: Δεν γνωρίζουμε αν τα 4.8 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε νωρίτερα μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος δήλωσε πως είναι ένα στοιχείο που χρήζει αξιολόγησης το ότι οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν όλη τη νύχτα στην περιοχή ήταν κλιμακούμενου μεγέθους. Παράλληλα, απέφυγε να χαρακτηρίσει την δόνηση των 4,8 Ρίχτερ ως την κύρια δόνηση, καθώς όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη περιοχή έχει δυναμική και μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους.




Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular