Δεν είναι ακόμα ασφαλές να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός 4,4 βαθμών που αναστάτωσε την Αττική ήταν ο κύριος, όμως η συγκεκριμένη περιοχή δεν φαντάζει ικανή να δώσει πολύ ισχυρότερες δονήσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
Εκτίμησε πως στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να υπάρξει ένας σεισμός της τάξης των 4,5 έως 5 Ρίχτερ.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως ο σεισμός αποτελεί συνέχεια των σεισμών της προηγούμενης εβδομάδας στην περιοχή της Πεντέλης, τονίζοντας ότι από τα έως τώρα στοιχεία δεν προκύπτει «μετανάστευση» της σεισμικής δραστηριότητα προς τον Ευβοϊκό Κόλπο ή την Πάρνηθα.
Η δόνηση είχε μικρό εστιακό βάθος, 14 χιλιόμετρα, και επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα σε Νέα Μάκρη και Διόνυσο, περίπου 23 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε στο σταθμό μας ότι έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον 15 μετασεισμοί. Δύο εξ αυτών έγιναν αισθητοί, καθώς ήταν 2,9 και 2,5 βαθμών και σημειώθηκαν περίπου δυο ώρες μετά τη δόνηση των 4,4 Ρίχτερ.
Δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά για ζημιές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ενώ η Πυροσβεστική ανέφερε ότι δεν υπήρξε κάποια κλήση για βοήθεια.
Εν τω μεταξύ, έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας.
Σεισμική δόνηση 3,7 βαθμών σημειώθηκε 23 λεπτά μετά τη μία τα ξημερώματα στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου.
Στη Σαντορίνη σημειώθηκαν δύο σεισμοί, ο πρώτος 3,7 βαθμών στις 23:14 το βράδυ και ένας ακόμη 3,5 βαθμών στη 1:36 τα ξημερώματα, 17 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά του νησιού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Πηγή: skai.gr