Συμφωνία ντροπής χαρακτήρισε την πρόσφατη με τους θεσμούς η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της, καθώς η κυβέρνηση συνθηκολόγησε με «όρους ηττημένου, με μέτρα καταστροφής της μεσαίας τάξης και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».
Με δηλώσεις της στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων και μια κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης», είναι η λύση για την χώρα και πως μόνο έτσι θα σπάσουν τα δεσμά των μνημονίων.
Πιο αναλυτικά, δήλωσε:
«Είναι μια συμφωνία ντροπής. Είναι η σοβαρότερη στην ιστορία μας παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στη διαχείριση των οικονομικών του κράτους. Συνθηκολόγησαν με όρους ηττημένου, με μέτρα καταστροφής της μεσαίας τάξης και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Συμφωνία υφεσιακή που δεν βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια αλλά μας καταδικάζει σε διαρκή λιτότητα. Δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ με σχέδιο για το συμφέρον του τόπου. Η καθυστέρηση αλλά και η ανικανότητα τους να υλοποιήσουν στόχους, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της πάταξης της φοροδιαφυγής, μεγάλωσαν το λογαριασμό. Ο πραγματικός τους στόχος ήταν και είναι η παραμονή τους στην εξουσία και αυτό πέρα από τα άλλα είναι πολιτικός αμοραλισμός, είπε αρχικά.
Και συνέχισε: «Το θέμα του χρέους είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, παρά τους διθυραμβικούς πανηγυρισμούς του κ. Τσίπρα πέρυσι το Μάιο. Θυμίζω ότι έκλεισε τη 2η αξιολόγηση με επώδυνα και τότε μέτρα λιτότητας με δήθεν αντάλλαγμα τη ρύθμιση του χρέους. ‘Ένα χρόνο μετά και ενώ συμφώνησε και ψήφισε άλλα 5 δις μέτρα ακόμα το συζητάνε και φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες για μετά το 2018. Η μοναδική δέσμευση για απομείωση του χρέους, είναι αυτή του 2012 που η κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου δυστυχώς δεν αξιοποίησε . Οτιδήποτε λιγότερο από αυτές τις ρυθμίσεις θα αποτελεί μεγάλη αποτυχία και υποχώρηση».
Για τα αντίμετρα υποστήριξε: «Τα λεγόμενα αντίμετρα είναι το νέο παραμύθι της κυβέρνησης. Ενώ τα μέτρα μια αδιαμφισβήτητη οδυνηρή πραγματικότητα για τους πολίτες. Για να εφαρμοστούν τα δήθεν αντίμετρα πρέπει τα πρωτογενή πλεονάσματα να υπερβαίνουν κατά πολύ τους στόχους και να υπάρχει ταυτόχρονα έγκριση του ΔΝΤ. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών , ως γραμματέας του Τόμσεν θα δημοσιεύσει την απόφαση. Ζήσε Μάη μου… Ακόμη και αν κάποια δοθούν θα είναι ασπιρίνες στη βαριά πληγωμένη κοινωνία».
Τέλος, για το ότι η συμφωνία δεσμεύει τη χώρα μέχρι το 2021, απάντησε: «Η επόμενη κυβέρνηση, με σχέδιο θα πρέπει να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας και στην ανάταξη της οικονομίας. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Γι΄ αυτό εμείς λέμε πως χρειάζεται η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων και μια κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης. Αυτό είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας. Και το κλειδί για να σπάσουμε δεσμά των μνημονίων».