Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι δύο τελευταίοι Τούρκοι αξιωματικοί - Στον Άρειο Πάγο η τελική απόφαση

Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι δύο τελευταίοι Τούρκοι αξιωματικοί - Στον Άρειο Πάγο η τελική απόφαση - MediaΑπέρριψε το Δικαστικό Συμβούλιο το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των δυο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών που εκζητούνται από τη γειτονική χώρα, με τους δικαστές να συντάσσονται με την εισαγγελική πρόταση και να διαφωνούν με τους συνάδελφους τους που έκριναν διαφορετικά για άλλους τρεις από τους στρατιωτικούς.
 
Τον λόγο τώρα θα έχει ο Άρειος Πάγος ενώπιον του οποίου θα κριθεί συνολικά το ζήτημα μετά και την έφεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών σε βάρος της προχθεσινής απόφασης για μη έκδοση των αξιωματικών.
 
Σήμερα, ενώπιον του συμβουλίου εφετών εμφανίστηκαν οι Φιραντ Μεσουντ και ο Ουγκορ Οκαν οι οποίοι ζήτησαν να μην εκδοθούν στην Τουρκία φοβούμενοι για τη ζωή τους.
 
Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί υποστήριξαν κατά τις απολογίες τους ότι «αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει  έκτακτη ανάγκη. Συστηματικά συνεχίζονται  οι βασανισμοί. Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς  διώκονται άνθρωποι. Όλοι οι βουλευτές κατά Ερντογάν συλλαμβάνονται».
 
Τόνισαν δε ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία, είναι «100%» βέβαιοι ότι θα υποστούν βασανιστήρια, και εξέφρασαν επιπλέον φόνο για ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής, τονίζοντας ότι «πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε  στην Ελλάδα  για να σώσουμε τη ζωή μας».
 
Όσον αφορά στην εισήγηση του εισαγγελέα, Γιώργου Βούλγαρη, ήταν συγκλονιστική, καθώς απευθυνόμενος στο Δικαστικό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι «αν αυτοί οι άνθρωποι  έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει;  Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιος τους γυρεύει;  Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο  κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά  θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ;  Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά  τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει  στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη  δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.
Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν,να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν μίας  δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές  το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα».
 
Κλείνοντας, δε, τόνισε: «Αόριστο το αίτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά. Σας καλώ, σας παρακαλώ, να απορρίψετε το αίτημα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular