Την προσοχή των επιβατών αεροπορικών μεταφορών που είναι άτομα με αναπληρία ή μειωμένη κινητικότητα εφιστά ο Συνήγορος Καταναλωτή με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.
Παρόλο που το ευρωπαϊκό δίκαιο διασφαλίζει ουσιαστικά δικαιώματα των καταναλωτών, τα άτομα αυτά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς. Το 2016, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή έλαβε αρκετές καταγγελίες και αιτήσεις πληροφοριών όπως οι παρακάτω:
Μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Ολλανδία είχε προγραμματίσει να πετάξει από το Άμστερνταμ στη Σόφια. Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο, έλαβε βοήθεια από ένα υπάλληλο, επειδή δεν ήταν σε θέση να περπατήσει μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο, ο υπάλληλος την οδήγησε σε λάθος έξοδο με αποτέλεσμα να χάσει την πτήση της.
Σε Βρετανό επιβάτη που έπασχε από τη νόσο του Crohn δεν επετράπη να επιβιβαστεί στην πτήση του καθώς η αεροπορική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι ήταν μεθυσμένος.
Ένας Αυστριακός είχε κάνει κράτηση για πτήση από τη Βιέννη στο Παρίσι. Μαζί του μετέφερε ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης που ήταν ζωτικής σημασίας γι΄ αυτόν και το οποίο ήταν πολύ μεγάλο για να το μεταφέρει ως χειραποσκευή. Η αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε να μεταφέρει τον ιατρικό εξοπλισμό χωρίς επιπλέον χρεώσεις.
Οπως αναφέρει ο Συνήγορος Καταναλωτή, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1107/2006 της Ε.Ε. σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να μεταφέρουν ιατρικό εξοπλισμό χωρίς επιπλέον χρέωση. Επίσης, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να μεταφέρουν τους σκύλους συνοδούς ή κινητικό εξοπλισμό όπως αναπηρικές καρέκλες, κατά κανόνα χωρίς επιπλέον κόστος.
Η βοήθεια που παρέχεται σε αερολιμένες θα πρέπει να επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να μεταβαίνουν από το προκαθορισμένο σημείο άφιξής τους στο αεροσκάφος και από το αεροσκάφος προς καθορισμένο σημείο αναχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της συνδρομής κατά την επιβίβαση και αποβίβαση. Για παράδειγμα, στους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα θα πρέπει να παρέχεται βοήθεια προκειμένου να μεταβούν στην πτήση της ανταπόκρισής τους, να βρουν λεωφορείο ή ταξί μετά την πτήση, αν είναι απαραίτητο, καθώς και να τους παρέχεται βοήθεια με τις αποσκευές τους.
Οι επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα που ταξιδεύουν αεροπορικά θα πρέπει να ενημερώνουν την αεροπορική εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα για την ανάγκη παροχής βοήθειας τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πτήση. Εάν το αεροδρόμιο δεν παρέχει τις υπηρεσίες βοήθειας που απαιτούνται, οι καταναλωτές θα πρέπει να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση του αεροδρομίου. Η αεροπορική εταιρεία ευθύνεται για κάθε πρόβλημα που σχετίζεται με την πτήση ή τις αποσκευές, τον έλεγχο (check-in) των κινητικών βοηθημάτων των ατόμων με αναπηρία.
Ο συγκεκριμένος Κανονισμός ισχύει για όλους τους αερολιμένες και τους αερομεταφορείς με έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (ECC-Net) προσφέρει δωρεάν βοήθεια και συμβουλές για διασυνοριακές διαφορές στους επιβάτες με αναπηρία, εφόσον έχουν ήδη επικοινωνήσει ανεπιτυχώς με τον αερομεταφορέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου