Στο μέτωπο της οικονομίας και των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων εν αναμονή και του Μπαράκ Ομπάμα στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση, έχοντας λύσει το γόρδιο δεσμό του ΕΣΡ ενώ παράλληλα ανοίγει όπως φαίνεται μέτωπο και με τη μαφία του ποδοσφαίρου.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Τον τόνο για τις εξελίξεις στις διαπραμγατεύσεις αναμένεται να δώσει με τη δεύτερη κατά σειρά ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε μία εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν τα θετικά στοιχεία από την Κομισιόν για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2017, όπως αυτά ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ανέφερε ότι η ύφεση κατά το 2016 θα είναι στο τέλος του χρόνου μικρότερη από αυτή που αναμενόταν και η ανάπτυξη στην Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά, το 2017 στο 2,7% του ΑΕΠ και το 2018 στο 3,1%. Παράλληλα, η πίστη από την πλευρά της Κομισιόν για αύξηση των επενδύσεων και επιτυχία του προγράμματος διά στόματος Μοσκοβισί σε συνδυασμό με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ αποτελούν όπλα που αναμένεται να επιστρατεύσει το Μαξίμου προς επίρρωση του αφηγήματός του για σταδιακή έξοδο από την κρίση.
Σε αυτό το σημείο εξάλλου, τα βλέμματα όλων στην Ηρώδου Αττικού είναι καρφωμένα στην επικείμενη επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Τρίτη, την οποία χαρακτηρίζουν «τεράστιας εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής σημασίας», εγκαλώντας τη ΝΔ για προσπάθεια υπονόμευσης του ταξιδιού Ομπάμα. «Θέλει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση, εκτροχιασμό του προγράμματος και αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το χρέος» ανέφεραν χαρακτηριστικά από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Μείζον διακύβευμα για το Μαξίμου, εδραζόμενο και στο γεωπολιτικό παράγοντα, δεν είναι άλλο από ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για το χρέος έναντι του Βερολίνου που με τη σειρά του εφόσον υλοποιηθεί θα ανοίξει το δρόμο για το QE και την προσέλκυση επενδύσεων, με το θέμα να βρίσκεται εξάλλου και επισήμως στην ατζέντα του Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν τη σημασία της απόφασης Ομπάμα να έρθει τελικά στην Αθήνα μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, εκτιμώντας ότι αποτελεί επιβεβαίωση της στρατηγικής Ομπάμα να μην κληροδοτήσει την ανοιχτή πληγή της βιωσιμότητας του χρέους στην Προεδρία Τραμπ. Για αυτό το λόγο και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παραπέμπουν στην προ μηνών δήλωση Λιου, ο οποίος ανέφερε πως στόχος του Προέδρου των ΗΠΑ είναι να λήξει το θέμα πριν ο ίδιος αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο και να μην μεταβιβαστεί στη διάδοχη κατάσταση, όποια και αν ήταν αυτή.
Την ίδια ώρα ιδιαίτερα προσεκτικά παρατηρούν την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ μέσα σε 24 ώρες από την εκλογή Τραμπ, καθώς από τον απαράβατο όρο επίλυσης του χρέους, το Ταμείο διά στόματος του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις πέρασε σε μία πιο διαλλακτική θέση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. "Τα μέτρα για την ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων" ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΕΣΡ χωρίς χρονοτριβές
Παράλληλα, με την έκτη Διάσκεψη των Προέδρων -με υποχωρήσεις και πυροσβεστικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση - να καταλήγει στην συναίνεση της ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, στο Μαξίμου πλέον ζητούν τάχιστα την ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου να υλοποιηθεί η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 27 ολόκληρα χρόνια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μετά την συμφωνία για το ΕΣΡ έκανε λόγο για "αναγκαστική υποχώρηση της ΝΔ και επιστροφή στη νομιμότητα μετά τη γενική κατακραυγή – η οποία αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης".
«Το νέο ΕΣΡ αναλαμβάνει τώρα ένα βαρύ καθήκον: Να διεξάγει και να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες εφαρμόζοντας το νόμο 4337/2015" πρόσθεσε ο πορτ παρόλ της κυβέρνησης, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς με δήλωση του έθεσε στη διάθεση του νέου ΕΣΡ το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό που αναπτύχθηκε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30ης Αυγούστου, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα ότι θα τα αξιοποιήσει στο νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ανοίγει μέτωπο στο ποδόσφαιρο
Την ώρα πάντως που το μεγάλο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών φαίνεται να κλείνει, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανοίξει ένα νέο μεγάλο με τη μαφία του ποδοσφαίρου. Οι προετοιμασίες φαίνεται πως είναι... πολεμικές, εάν λάβει κανείς υπόψη του τόσο τη σκληρή δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, που απείλησε με Grexit ΠΑΕ, όσο και το γεγονός ότι στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών όπως αποκάλυψε από χθες το newsbeast και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που είχε με τους Γ. Βασιλειάδη, Νίκο Τόσκα, Σταύρο Κοντονή, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Γιάννη Ρουμπάτη ζήτησε σε έντονο ύφος μηδενική ανοχή σε αντίστοιχα φαινόμενα και εξάρθρωση των εγκληματικών συμμοριών που κινούνται από την καρδιά ως και τις παρυφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, με αφορμή την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι αρχιδιαιτητή, που φαίνεται να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος σήμερα θα έχει συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόνισε πως το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι «καμία παράγκα, κανένα οργανωμένο σύστημα, δεν θα γίνει ανεκτό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου