Την πιθανότητα να συμπεριλάβει την ιδιότητα του άγαμου ή αλλιώς του single στους παράγοντες ανικανότητας εξετάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, στα άτομα με ανικανότητα θα περιλαμβάνονται πλέον και όσοι δεν διαθέτουν ερωτικό σύντροφο.
Από τον ΠΟΥ αναφέρουν πως προχωρούν σε μια τέτοια "επανακατηγοριοποίηση" προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα σε άτομα που δεν είναι παντρεμένα, αλλά ούτε ζουν με κάποιον σύντροφο να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να
γίνουν γονείς. Είναι ένας τρόπος να αποκτήσουν ετερόφυλοι ή ομοφυλόφιλοι singles δικαίωμα σε επιδοτήσεις ή κρατική οικονομική βοήθεια για ενδεχόμενη εξωσωματική γονιμοποίηση.
γίνουν γονείς. Είναι ένας τρόπος να αποκτήσουν ετερόφυλοι ή ομοφυλόφιλοι singles δικαίωμα σε επιδοτήσεις ή κρατική οικονομική βοήθεια για ενδεχόμενη εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η κίνηση αυτή, που ουσιαστικά χαρακτηρίζει μια κοινωνική κατάσταση ως ανικανότητα, έχει προκαλέσει την αντίδραση δεκάδων φορέων και ανθρώπων που τη χαρακτηρίζουν παρεμβατική πέραν του δέοντος από έναν οργανισμό που θέτει παγκόσμια στάνταρ.
Δικαίωμα όλων των ατόμων να αποκτήσουν οικογένεια και αυτό περιλαμβάνει και τους άγαμους άνδρες, γυναίκες είτε είναι ετερόφυλοι, είτε ομοφυλόφιλοι
Για τον Δρ. David Adamson, ο οποίος εργάζεται στον ΠΟΥ και είναι ένας από τους συντάκτες αυτής της νέας πρότασης, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ιατρικής ισότητας. Όπως λέει "ο ορισμός της στειρότητας αναφέρεται τώρα με τέτοιο τρόπο που περιλαμβάνει τα δικαιώματα όλων των ατόμων να αποκτήσουν οικογένεια και αυτό περιλαμβάνει και τους άγαμους άνδρες, γυναίκες είτε είναι ετερόφυλοι, είτε ομοφυλόφιλοι". Όπως λέει με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσεται το δικαίωμα ενός ατόμου να αναπαραχθεί "είτε έχει, είτε έχει ερωτικό σύντροφο". Από τον ΠΟΥ αναφέρουν πως υπάρχουν χώρες που το πιστοποιητικό γάμου αποτελεί δικαιολογητικό προκειμένου να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στη δημόσια υγεία για υποβοήθηση στην αναπαραγωγή.
Μια ενοχλητική ανοησία που δεν δίνει απλά άλλο νόημα στον όρο στειρότητα, αλλά βάζει στην άκρη την φυσική διαδικασία και τη σημασία της φυσικής ερωτικής επαφής μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας
Είναι μια ενοχλητική ανοησία που δεν δίνει απλά άλλο νόημα στον όρο στειρότητα, αλλά βάζει στην άκρη την φυσική διαδικασία και τη σημασία της φυσικής ερωτικής επαφής μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας" σημειώνει η Τζόζεφιν Κουινταβάλ ακτιβίστρια και επικεφαλής του οργανισμού "Ηθική στην αναπαραγωγική διαδικασία".
Πώς ορίζεται η ανικανότητα;
Με τον όρο ανικανότητα ορίζουμε τη σχέση του ατόμου με το περιβάλλον και την κοινωνία, που είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να περιορίζονται οι ευκαιρίες ισότιμης συμμετοχής του στη ζωή. Στην προκειμένη περίπτωση αυτή η ανικανότητα σχετίζεται με τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να αποκτήσει παιδιά, η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ περιορίζεται από το γεγονός πως εκείνος είναι άγαμος και δεν διαθέτει ερωτικό σύντροφο.
Τι ισχύει στην Ελλάδα;
Με μια γρήγορη αναζήτηση στην ελληνική πρακτική πάντως, φαίνεται πως ο στόχος του ΠΟΥ μπορεί πολύ απλά να επιλυθεί με λίγο πιο τολμηρές αποφάσεις από τα ίδια τα κράτη. Η Ελλάδα για παράδειγμα έχει από το 2011 καταργήσει το πιστοποιητικό γάμου από τα δικαιολογητικά για την δαπάνη της φαρμακευτικής αγωγής που προβλέπεται σε περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ προβλέπεται στην απόφαση πως γίνονται δεκτές δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε παρένθετη μητρότητα και πιστοποιητικά από τράπεζα σπέρματος σε περίπτωση μη ύπαρξης πατέρα.
Δείτε παρακάτω τις "διαδικασίες έγκρισης εξωσωματικής γονιμοποίησης" όπως είχαν εκδοθεί με απόφαση του 2013:
ΒΕΑΤΟΞ7Μ-ΧΜ5-signed by Δημήτρης Τσιριμπής on Scribd
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου