Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank με τις αμερικανικές αρχές για τη μείωση του προστίμου ύψους 14 δισ. ευρώ που της επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω καταχρηστικής πώλησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, των τοξικών προϊόντων που βρέθηκαν στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας και για το αν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα υψηλό πρόστιμο αλλά και οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και ανέφεραν πως η Άνγκελα Μέρκελ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης έριξαν κατακόρυφα τη μετοχή της Deutsche.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, το ακριβές ύψος του προστίμου θα κρίνει τις εξελίξεις στην τράπεζα. Σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times εξετάζουν τα πέντε επικρατέστερα σενάρια για το μέλλον της Deutsche.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ωστόσο, «αναλυτές εκτιμούν πως οι αναταράξεις που προκάλεσε στις αγορές η είδηση για το πρόστιμο έχουν αποκαλύψει πολύ βαθύτερες διαρθρωτικές αδυναμίες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα: τα αρνητικά επιτόκια, η αδύναμη ανάπτυξη και οι πιο αυστηρές ρυθμίσεις ρίχνουν την κερδοφορία του κλάδου πολύ χαμηλότερα από το κόστος του κεφαλαίου».
Aναλυτικά τα σενάρια
Ιδού τα πέντε σενάρια για το μέλλον της Deutsche, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Ευρώπης, με ισολογισμό 1,8 τρισ. ευρώ και 100.000 υπαλλήλους.
Σενάριο πρώτο: Επίτευξη καλύτερου διακανονισμού
Το πρώτο σενάριο που εξετάζουν οι FT αφορά την πιθανότητα ο CEO της τράπεζας J. Cryan να καταφέρει, μέσα από τις διαπραγματεύσει με τις αμερικανικές αρχές, να μειώσει σημαντικά το πρόστιμο στα 3 με 5 δισ.
Ένας τέτοιος διακανονισμός σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη πώληση μειοψηφικού μεριδίου 4 δισ. δολαρίων στην κινεζική Huaxia Bank, θα μπορούσε να βάλει τέλος στο όργιο φημών για την αδύναμη κεφαλαιακή θέση της Deutsche.
Σενάριο δεύτερο: Άντληση κεφαλαίων
Ακόμα και πριν αποκαλυφθεί η είδηση για το πρόστιμο-έκπληξη των 14 δισ. δολαρίων, η Deutsche Βank αναμενόταν να προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίου μέσω διάθεσης δικαιωμάτων, σημειώνουν οι Financial Times και προσθέτουν: «Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 – η βασική μέτρηση για την κεφαλαιακή ισχύ μιας τράπεζας – ήταν τον Ιούνιο 10,8%, αρκετά κάτω από αυτό άλλων ανταγωνιστών και από τον δικό της στόχο του 12,5%».
Ακόμη με δεδομένο την χαμηλή τιμή της μετοχής, οποιαδήποτε επιλογή για νέα έκδοση θα οδηγούσε σε αραίωση της αξίας των μετοχών. Επιπλέον, θα δυσκόλευε ακόμα περισσότερο να επιτευχθεί απόδοση ίδιων κεφαλαίων πάνω από το κόστος του κεφαλαίου.
Ένα ακόμη ερώτημα σχετίζεται με το κατά πόσον οι επενδυτές θα ήταν διατεθειμένοι να βάλουν νέα κεφάλαια χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ο σχεδιασμός για το πώς ο γερμανικός κολοσσός θα προχωρήσει στην ανάκτηση της κερδοφορίας του.
Σενάριο τρίτο: Πώληση στοιχείων ενεργητικού
Το τρίτο σενάριο που εξετάζουν οι FT αφορά το ενδεχόμενο το τελικό ποσό του προστίμου κλείσει πάνω από το ποσό των 5 δισ. που είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί η Deutsche Bank.
Στην περίπτωση αυτή, η γερμανική τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει άλλες επιλογές, μεταξύ των οποίων και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Deutsche Bank θα μπορούσε να επωφεληθεί από την παροχή άφθονης φθηνής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αντέξει όσο θα ετοιμάζει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Σενάριο τέταρτο: Nέα κρίση
Ορισμένα hedge funds έχουν αποσύρει εγγυήσεις για συναλλαγές παραγώγων από την Deutsche Bank, προκαλώντας φόβους για μια «μαζική φυγή» από την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.
Αν οι συνομιλίες με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνεχιστούν για καιρό, είναι πιθανό και άλλοι πελάτες να αρχίσουν να προχωρήσουν σε δραστικές κινήσεις με τις οποίες θα μειώνουν την έκθεση τους στην τράπεζα, σημείωνουν οι Financial Times.
Mία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την τράπεζα, προκαλώντας νέα φυγή πελατών.
Σενάριο πέμπτο: Παρέμβαση Μέρκελ
Το τελευταίο σενάριο που εξετάζουν οι FT εξετάζουν το ενδεχόμενο, μπροστά στην κρίση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να αποφασίσει να παρέμβει και να προσφέρει στήριξη σε μια ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση.
Με λιγότερο από ένα χρόνο να απομένει για τις γενικές εκλογές η κ. Μέρκελ φαίνεται πως θα είναι εξαιρετικά απρόθυμη να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.
Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις τραπεζικές διασώσεις επιτρέπουν στο κράτη να ρίχνουν χρήματα σε προβληματικές τράπεζες μόνο αν επιβάλλουν στους πιστωτές απώλειες που αγγίζουν το 8% των συνολικών υποχρεώσεων.
Στην περίπτωση της Deutsche Bank αυτό θα αντιστοιχούσε σε απώλειες 139 δισ. δολαρίων για τους ομολογιούχους, το οποίο θα δημιουργούσε κίνδυνο μεταστάσεων σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Από την άλλη μεριά, οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης των κανονισμών θα προκαλούσε διαμαρτυρίες από χώρες όπως η Ιταλία, η οποία υπό τις πιέσεις του Βερολίνου δεν έλαβε το «πράσινο φως» για να διασώσει τις δικές της τράπεζες.
Δεδομένου αυτού του πλαισίου, μια δυνατότητα που συζητείται σε ορισμένους κύκλους -σύμφωνα πάντα με τους FT- είναι να δρομολογήσει η γερμανική κυβέρνηση μια συγχώνευση της Deutsche Bank με τη Commerzbank, στην οποία το Βερολίνο έχει ήδη ποσοστό μειοψηφίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου