Σκηνικό θρίλερ στήνεται στην Οικονομία καθώς, μέσα στην εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα:
- προ των πυλών βρίσκονται φόροι 5 δισ. ως τα τέλη του έτους, καθώς μέσα στον Οκτώβριο πρέπει να πληρωθούν μαζί με τις δόσεις φόρου εισοδήματος, τα νέα εκκαθαριστικά για ΕΝΦΙΑ, οι πιο «αλμυρές» δόσεις ρυθμίσεων χρεών και ο αυξημένος ΦΠΑ.
- αναμένονται αποφάσεις για τον ΦΠΑ στα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία
- μπαίνουν σε εφαρμογή οι αλλαγές στους ελέγχους και στα πρόστιμα της εφορίας, ενώ ετοιμάζονται τα επόμενα προαπαιτούμενα για τέλη κυκλοφορίας, φορολογία μισθών και ενοικίων, κατάργηση φοροαπαλλαγών κλπ.
- αναμένονται τα νέα επεισόδια στην αναταραχή που ξέσπασε στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, λόγω της σύγκρουσης κυβέρνησης, Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του ΣΔΟΕ –υπό το βλέμμα των θεσμών και της δικαιοσύνης.
- έρχονται στην Αθήνα οι απεσταλμένοι των ελεγκτών και, κατόπιν, ο πρόεδρος Ολάντ
- έρχεται το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για τους πλειστηριασμούς σε βάρος δανειοληπτών και την διαχείριση «κόκκινων» δανείων σε ξένα distress funds. Αν κάτι πάει στραβά, υπάρχει και η απειλή για κούρεμα καταθέσεων.
Αναλυτικότερα, το δόγμα του σοκ, με κατακλυσμιαία και χωρίς τέλος νέα μέτρα που κανείς δεν προλαβαίνει να καταλάβει από πού του έρχονται, βιώνει η - ήδη εξουθενωμένη- χώρα.
Οι αυξήσεις ΦΠΑ και περικοπές συντάξεων που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι ήταν μόνο η αρχή. Εναν μήνα μετά τις εκλογές και πριν συνειδητοποιήσουν τι συνέβη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν ξανά νέες ανατροπές σε συντάξεις και ρυθμίσεις χρεών που μόλις ψηφίστηκαν. Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί και προαναγγέλλει (για όσους δεν κατάλαβαν) τι θα επακολουθήσει: μέτρα για όσους χρωστούν στις τράπεζες, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και νέες ανατροπές στις συντάξεις. Και όλοι πρέπει να προετοιμάζονται για τα χειρότερα που είναι μπροστά.
Μέτρα, μέτρα, μέτρα
Σχεδόν με άγνοια φόβου, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει απερίφραστα πως τα μέτρα που ψηφίστηκαν ήταν μόνο ένα μικρό μέρος από τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας, και δεν είναι πάντως αυτό το τρίτο μνημόνιο που όλοι φοβούνται αλλά περιμένουν. Για να διαλύσει κάθε αμφιβολία, τονίζει ότι στο νομοσχέδιο αυτό «δεν είναι εδώ τα 48 προαπαιτούμενα. Είναι μόνο 12-15 από αυτά που πρέπει να περάσουν για να απελευθερωθεί η πρώτη δόση που θα είναι τα 2 δισ. που χρειαζόμαστε για να πληρώσει το κράτος ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες».
Το κοντέρ των μέτρων «έχει πιάσει κόκκινο», αλλά συνεχίζει να ανεβαίνει:
Στο τέλος Οκτωβρίου θα πέσουν μαζεμένα στους πολίτες παλιά και νέα μέτρα: ΕΝΦΙΑ, φόροι εισοδήματος από το παρελθόν, νέα εκκαθαριστικά με αυξημένη την ειδική εισφορά, νέες αυξημένες δόσεις χρεών στην Εφορία - και στο βάθος τα τέλη κυκλοφορίας που σχεδιάζονται. Τότε φτάνει η ώρα της αλήθειας και για τον ΦΠΑ στα σχολεία, το πετρέλαιο των αγροτών, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και τους φόρους στα ενοίκια.
Αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, έρχεται το νέο πακέτο προαπαιτούμενων: μέτρα για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλαγές στα εργασιακά, ξανά ανατροπές στις συντάξεις.
Τότε θα φανούν και οι νέες μεγάλες αλλαγές στη φορολογία: αν θα πληρώσουν φόρο για τα ενοίκια έως 35% με ξεχωριστή κλίμακα ή έως 60% με ενιαία κλίμακα, όπως οι μισθοί και όλα τα άλλα εισοδήματα, ποιες φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν, πώς θα φορολογηθούν οι αγρότες, πού θα φτάσει ο ΦΠΑ στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο θα μπει πλέον στη ζωή μας για τα καλά το νέο μνημόνιο. Νέα μέτρα που θα ξετυλίγονται πριν καλά-καλά φανεί αν εισπράχθηκαν οι φόροι του 2015, τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 και όλες οι τρέχουσες ανοιχτές υποχρεώσεις σε Εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.
Ολα αυτά θα αποτυπωθούν και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2018 που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ ή και παραπάνω, αν η τρόικα απαιτήσει και πρόσθετα διορθωτικά μέτρα για το 2015 λόγω της καθίζησης (πάνω από 3 δισ. ευρώ υστέρηση στα έσοδα) που καταγράφεται ήδη στον Προϋπολογισμό.
Μόνος αντίπαλος της κυβέρνησης πια φαίνεται να είναι ο χρόνος, για να περάσουν με διατάξεις-αστραπή τα νέα μέτρα. Ολα θα πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες 50 ημέρες, αφού ολοκληρωθούν η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κανείς όμως δεν λέει ανοιχτά αν αυτά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα αποδώσουν.
Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο
Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε έναν χρόνο, το πρόβλημα παραμένει: τη ζημιά θα την πληρώσουν πάλι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μισθοσυντήρητοι και όσοι δεν γονάτισαν ακόμα από τη μεγάλη κρίση. Αμεσα από τον Οκτώβριο (ή και αναδρομικά από τον Ιανουάριο) ισχύουν τα νέα μέτρα που μόλις ψηφίστηκαν, όπως:
Α. Φορολογία ακινήτων
Ποσά ΕΝΦΙΑ από μόλις 1 ευρώ βεβαιώνονται και πληρώνονται, αν και στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πως κάθε είσπραξη κοστίζει 2-3 ευρώ στο κράτος και στις τράπεζες και άρα θα ήταν καλύτερα να τα χαρίσει!
Καταργείται η απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων και των ατομικών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων από τον ΕΝΦΙΑ επειδή, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «εκ παραδρομής δεν είχε περιληφθεί στον Ν.4336/2015» που ψηφίστηκε τον Αύγουστο.
Επιπλέον:
Οι διατάξεις για τον φόρο στα ενοίκια του 2015 αποσύρθηκαν μέχρι να αποφασιστεί τον Νοέμβριο αν θα φορολογηθούν με ξεχωριστή κλίμακα αλλά αυξημένους συντελεστές (αντί 11% και 33% σήμερα) ή αν θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα και μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα φτάσουν να πληρώνουν έως και διπλάσιο φόρο!
Η εκχώρηση στο Δημόσιο των ανείσπρακτων ενοικίων καταργήθηκε, αλλά ακόμα δεν βρέθηκε τι θα την αντικαταστήσει, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο, για να μη φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα.
Β. 100 δόσεις
Χάνουν τη ρύθμιση παλιών χρεών που έκαναν όσοι αφήνουν απλήρωτες για 30 ημέρες τις νέες υποχρεώσεις τους «προκειμένου να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος της ρύθμισης από οφειλέτες οι οποίοι δεν τακτοποιούν άμεσα τις νέες οφειλές τους».
Η Εφορία θα μειώσει τις δόσεις που συμφώνησαν οι οφειλέτες, εφόσον διαπιστώσει πως έχουν την οικονομική επιφάνεια να πληρώνουν περισσότερα. Ωστόσο παραμένει άγνωστο το όριο περιουσίας και εισοδήματος που θα τεθεί, για να μην πλήξει τους μικροοφειλέτες.
Επιταχύνονται οι κατασχέσεις με την ηλεκτρονική επίδοση αποφάσεων, δικογράφων κ.λπ.
Με άλλη διάταξη που συμπεριελήφθη, το Δημόσιο βάζει στο χέρι και τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των κρατικών φορέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου