Τσίπρας: Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα

Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη

ΤΣΙΠΡΑΣ
Για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, πρόβλημα διεθνές, ευρωπαϊκό, καθώς έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό χώρο, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτασης κυβερνητικής σύσκεψης με αντικείμενο τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. «Δεν μπορεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα να μην αντιμετωπίζεται με την αρχή της αλληλεγγύης. Δίνει εξετάσεις η Ε.Ε. στο θέμα της Ελλάδας. Τις έχει δώσει με αρνητικό τρόπο σε σχέση με την οικονομική κρίση, ελπίζω να ανταποκριθεί θετικά στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για οξυμένα προβλήματα που έχουμε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες από τη ραγδαία αύξηση προσφύγω και μεταναστών, ειδικά στα νησιά.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων κυρίως της Συρίας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η όξυνση του φαινομένου είναι αποτέλεσμα της άλογης στρατηγικής παρεμβάσεων της Δύσης και κυρίως στη Συρία και τη Λιβύη», σημείωσε και πρόσθεσε πως το πρόβλημα καλούνται τώρα, δυστυχώς, να αντιμετωπίσουν αποκλειστικά οι χώρες υποδοχής. Έχουμε αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, σε δύο Συνόδους Κορυφής έχουμε ζητήσει να αξιοποιηθούν υπάρχοντα μέσα αλλά και νέα έκτακτα κονδύλια, αλλά κυρίως να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης.




Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τη μετεγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων. «Δυστυχώς με επιμονή ορισμένων χωρών αυτό αποφασίστηκε να γίνει σε εθελοντική βάση. Η αρχή της αλληλεγγύης δεν μπορεί να διαχειρίζεται αλά καρτ. Όψιμα μέλη της κοινότητας αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν η αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνεται αλά καρτ».

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη

Σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως επεξεργάστηκε ένας άμεσος επιχειρησιακός σχεδιασμός για τα οξυμένα προβλήματα, αποφασίστηκε διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων υπό την ευθύνη του Αλέκου Φλαμπουράρη και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Στόχος του διαρκούς συντονισμού είναι η ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών αλλά και η ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, η ενίσχυση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και η δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησής του από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο, σημείωσε.

Παράλληλα, αποφασίστηκε επιτάχυνση των διαδικασιών για άμεση συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα της άμεσης αξιοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων. «Έχω δώσει εντολή για την ανάκληση αδειών προκειμένου η διαχειριστική αρχή να είναι έτοιμη ώστε να μπορέσουμε άμεσα να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια»

Επίσης, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, αποφασίσαμε την ανάληψη όλων των δυνατών πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, με διαβήματα στην Ε.Ε. και τον ΟΗΕ, με ενίσχυση συνεργασίας και διπλωματικών επαφών με όμορες χώρες και ιδίως με την Τουρκία.


«Αποφασίσαμε να πάρουμε και ευρύτερες πρωτοβουλίες ενημέρωσης για το βάθος και τις επιπτώσεις του προβλήματος», επισήμανε.

Τέλος «να λάβουμε τις πρωτοβουλίες για την άμεση κινητοποίηση των κρατικών δομών και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Οι πρόσφυγες στο Πεδίο του Άρεως και η μετεγκατάστασή τους

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει στο Πεδίον του Άρεως, τονίζοντας ότι έχει βρεθεί ο χώρος της μετέγκαταστασής του. «Στόχος να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλόξενος όπου θα διαμένουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας, υγιεινής και ανθρωπισμού».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους εθελοντές, που «μετέτρεψαν σε πάρκο αλληλεγγύης το Πεδίο του Άρεως».

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια μεγάλη κρίση ανθρωπιστική μέσα στην κρίση, σημειώνοντας πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στην ουμανιστική υποχρέωσή μας, θα ανταποκριθούμε από το υστέρημά μας».

«Δεν μπορεί η Μεσόγειος να γίνει μια θάλασσα νεκροταφείο. Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν αλλά έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και δεν είναι στη λογική μας να βυθίζουμε σκάφη με μικρά παιδιά. Τα σύνορα πρέπει να ελεγχθούν αλλά με μια συνεργασία για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τέλος όσους «προσπάθησαν αυτό το εξάμηνο με έναν τρόπο εξαιρετικά προκλητικό να μετατρέπουν το πρόβλημα σε πεδίο μικροκομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», τονίζοντας ότι «θα εκτεθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular