Κυπριακό: φουλ «επίθεση» στα δύσκολα

Ανεβάζουν στροφές αναζητώντας αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο


Κυπριακό: φουλ «επίθεση» στα δύσκολα


Λευκωσία: Θέλουν αποτέλεσμα νωρίς το φθινόπωρο στο Κυπριακό και ανεβάζουν στροφές στις διαπραγματεύσεις. Στα πλαίσια αυτά οι διαπραγματευτικές ομάδες, οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας θα συναντώνται καθημερινά ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ενημερωμένη πηγή, «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».

Χθες, επανάρχισαν οι συναντήσεις μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων και κωδικοποιήθηκαν τα επόμενα βήματα. Στην τρίωρη περίπου συνάντηση, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί αποφάσισαν να κινήσουν προς τα εμπρός τις μηχανές προτάσσοντας την προετοιμασία των συναντήσεων που θα έχουν Αναστασιάδης και Ακιντζί την 1η και την 14η Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, θα συζητηθούν θέματα μεταβατικής περιόδου, που κρίνεται κρίσιμο καθώς αγγίζει θέματα ετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και άλλα  ζητήματα, μεταξύ των οποίων αυτά της Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Παράλληλα, θα τεθούν και τα θέματα της Ευρώπης. Επί τούτου, πληροφορίες αναφέρουν πως ενώ η τ/κ πλευρά συζητά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10 (για εφαρμογή του κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο μετά τη λύση όπως συμφωνήθηκε με την ένταξη το 2004), την ίδια ώρα θέτει το ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου. Ουσιαστικά επιδιώκει να κλειδώσει παρεκκλίσεις από το κεκτημένο, αποκλείοντας αμφισβήτησή τους από δικαστήριο.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στα θέματα της ΕΕ, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά συζητά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10 (για εφαρμογή του κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο μετά τη λύση όπως συμφωνήθηκε με την ένταξη το 2004), την ίδια ώρα θέτει το ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου. Οτιδήποτε, δηλαδή, συμφωνηθεί στο Κυπριακό να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και να μη μπορεί να αμφισβητηθεί σε δικαστήριο, είτε εντός είτε εκτός της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, ερωτηματικά δημιουργούν τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της Ένωσης θα συνεχίσει να έχει αυτή την ιδιότητα και μετά τη συμφωνία, και αυτό δεν συζητείται ούτε από τη Λευκωσία ούτε από τις Βρυξέλλες. Χθες η λεγόμενη υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Εμινέ Τσολάκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ανέφερε ότι «η νέα Κύπρος που θα υπάρξει μετά τη λύση θα είναι μέλος της ΕΕ».

Η αναφορά «θα είναι μέλος της ΕΕ», σαφώς και δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμό για τη στάση της τουρκικής πλευράς. Εάν, μάλιστα, τούτο συνδυαστεί και με τα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Ευρώπης Βολκάν Μποζκίρ προ δεκαημέρου στο Λονδίνο, τότε θα πρέπει να τύχουν σοβαρής ανάγνωσης αυτού του περιεχομένου οι θέσεις.

Ο Μποζκίρ είχε πει μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ότι «θα έρθουμε και πάλι μαζί (με τον Άγγλο συνομιλητή του) και να αναλάβουμε το πώς μπορούμε να επιταχύνουμε μια λύση, πώς μπορούμε να εξαλείψουμε τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν και πώς το νέο καθεστώς της Κύπρου θα ενταχθεί στην ΕΕ»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...