Το φρούριο των πάγων





Πρώτα απ’ όλα οι business. Μπορεί να γίνεται πολύς λόγος για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στις ανθρώπινες κοινωνίες, ωστόσο ζητούμενο φαίνεται πως παραμένει για τις κυβερνήσεις του κόσμου ο έλεγχος του ορυκτού πλούτου ακόμα και στις πιο αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη.

Η άνοδος της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική έχουν ανοίξει την… όρεξη αρκετών χωρών στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Ισλανδία, Καναδάς, Νορβηγία, Δανία (μέσω Γροιλανδίας), Ρωσία και ΗΠΑ (λόγω Αλάσκας) ερίζουν για τον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής, κλείνοντας τα αφτιά στις ολοένα αυξανόμενες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες ζητούν να μείνει εκτός ενεργειακών παιχνιδιών αυτή η ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Αρκτική κρύβονται το 13% των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων του πετρελαίου και το 30% του φυσικού αερίου, και ήδη μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν... βάλει στο μάτι αυτά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Μεγάλος Αδελφός στην Αρκτική

Όπως μετέδωσε το RΤ, στα σχέδια του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας είναι η δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης της Αρκτικής μέχρι το 2025.

Μη επανδρωμένα αεροπλάνα θα πετούν πάνω από τους πάγους, την ίδια στιγμή που δορυφόροι θα σαρώνουν τα πάντα από το Διάστημα, στέλνοντας διαρκώς δεδομένα προς επεξεργασία. Παράλληλα, μη επανδρωμένα υποβρύχια θα σκανάρουν όλα όσα συμβαίνουν κάτω από τους πάγους.

«Μεταξύ 2020 και 2025 θα έχει αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης της Αρκτικής. Σε αυτό περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων για όλα όσα συμβαίνουν στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα» τόνισε σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Novosti ο εκπρόσωπος της εταιρείας RTI Systems, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Το κόστος κατασκευής του συστήματος παρακολούθησης ανέρχεται σε 93 εκατ. δολάρια.

Η ρωσική εταιρεία RTI Systems θεωρείται πρωτοπόρος στην κατασκευή ραντάρ, αεροδιαστημικού εξοπλισμού και τεχνολογιών πλοήγησης.

Το ενεργειακό φιλέτο της Αρκτικής

Τα τελευταία χρόνια η Μόσχα έχει ενισχύσει την παρουσία της στην Αρκτική, θεωρώντας το συγκεκριμένο κομμάτι του πλανήτη εξαιρετικά σημαντικό για τα γεωπολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα τόσο λόγω των φυσικών πόρων που κρύβονται στο υπέδαφος όσο και των εν δυνάμει διόδων που θα προκύψουν για τη μεταφορά προϊόντων από την Ασία στην Ευρώπη, όταν λιώσουν οι πάγοι.

Ήδη έχει παρατηρηθεί ότι αρκετά τμήματα της Αρκτικής παραμένουν χωρίς πάγους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το παρελθόν.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας πραγματοποιεί μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητάς του, την ίδια στιγμή που η Μόσχα δίνει εντολή για το άνοιγμα... ξεχασμένων στρατιωτικών βάσεων στην Αρκτική. 

Το μέλλον της Αρκτικής προβλέπεται δυσοίωνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular