Ο Τσίπρας θέλει και... πέμπτο μέλος στο κουαρτέτο των θεσμών

"Θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει και η παρακολούθηση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου", υποστηρίζει ο πρωθυπουργός

Ο Τσίπρας θέλει και... πέμπτο μέλος στο κουαρτέτο των θεσμών
Τα μέτρα στήριξης των αγροτών εν όψει της πολύ δύσκολης συμφωνίας ανακοίνωσε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, ενώ ως προς το επίμαχο ζήτημα της φορολογίας διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί για δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών με έμφαση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στους νέους αγρότες.

Οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρέπει να ανοίξουμε δρόμους, να δημιουργήσουμε δρόμους ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν δρόμοι, είπε ο πρωθυπουργός, “διότι είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίσουμε συνθήκες πρώτα από όλα κοινωνικής δικαιοσύνης, διατήρησης της δυνατότητας όλων των κοινωνικών ομάδων να μπορέσουν να διασφαλίσουν τα εισοδήματά τους, αλλά ταυτόχρονα αναδιανομή εισοδήματος και δημιουργία προϋποθέσεων μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση. Διότι δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με τους θεσμούς, που γίνανε τέσσερις από τρεις, “και ενδεχομένως να πρέπει να επιδιώξουμε να γίνουν και περισσότεροι, υπό την έννοια ότι σ' αυτή τη διαδικασία θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει και η παρακολούθηση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ενός θεσμού δημοκρατικού που λογοδοτεί, ελέγχει και ελέγχεται”.

“Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να δώσει ένα τέλος στην αβεβαιότητα, τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και για το μέλλον της ευρωζώνης, και ελπίζουμε οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα”, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις πολιτικές διεργασίες που θα συντελεστούν το επόμενο διάστημα στην ευρωζώνη και στην ΕΕ συνολικά.

“Δεν μπορεί να παραγνωρίζουμε ότι αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια. Πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας, είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε. Και αν δεν εργαστούμε σκληρά ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αντίρροπων μέτρων σε αυτές τις πολιτικές, αντίρροπων μέτρων προστασίας των κοινωνικών δυνάμεων που βάλλονται από αυτές, τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως τόνισε στο σημείο αυτό, η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να διαπραγματεύεται καθ' όλη τη διάρκεια και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, προκειμένου να πετύχει ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων, το οποίο να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, να ευνοεί τους πραγματικούς και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να ευνοεί την παραγωγή και να μην απομακρύνει τους νέους αγρότες από την ύπαιθρο.

Όπως ειδικότερα επισήμανε, ο σχεδιασμός γίνεται προκειμένου να περιοριστούν αρνητικές συνέπειες σε έναν ευαίσθητο τομέα του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, στον εξορθολογισμό ενίσχυσης του πρωτογενούς αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, τίθενται προτεραιότητες.

Βασική φιλοσοφία της πρότασης της κυβέρνησης είναι να κατανεμηθούν δίκαια τα φορολογικά βάρη με ιδιαίτερη έγνοια στους νέους και καλές πρακτικές και καινοτομίες να εφαρμοστούν ώστε η νέα γενιά να εμπλακεί με τρόπο δημιουργικό και αποτελεσματικό, με τη αγροτική παραγωγή.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις οξείες γωνίες αυτής της συμφωνίας σε μια διαρκή διαπραγμάτευση, με στόχο να προωθήσει τη διάκριση των νέων αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ασκούν αγροτική δραστηριότητα και σε αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα, αλλά η κύρια απασχόλησή τους είναι διαφορετική.

Στόχος είναι να διεκδικήσουμε, διευκρίνισε, για τη φορολογία να θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τα φυσικά πρόσωπα, τα απασχολούμενα με κύρια απασχόληση κάθε είδους κύρια εργασία η οποία τους αποφέρει τουλάχιστον το 50% του συνολικού καθαρού εισοδήματος τους από κάθε πηγή. Και γι' αυτούς να διεκδικήσουμε φορολόγηση με 13% και όχι 26% και προκαταβολή φόρου στο 50% και όχι στο 100%.

Ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει μείωση 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής για τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. “Πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια δίκαιη διεκδίκηση”, είπε ο πρωθυπουργός για τις διαπραγματεύσεις. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να φορολογείται το καθαρό αγροτικό εισόδημα συνυπολογίζοντας τα έξοδα και τις επιβαρύνσεις.

Πέραν της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν και μια σειρά από παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν τα εξής:

- θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής και συνεργατικής οργάνωσης (συνεταιρισμούς). Τις επόμενες ημέρες τίθεται σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου.

- άμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους 2,4 δισ. ετησίως με την ενεργοποίηση δημόσιων λειτουργών, αναδιοργάνωση και απογραφειοποίηση διαδικασιών. Ανήγγειλε στο σημείο αυτό ότι θα ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των βοσκίσιμων γαιών.

- αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά.

- εντατικοποίηση ελέγχων για φοροδιαφυγή- φοροαποφυγή- ελληνοποιήσεις, παράνομα κυκλώματα, με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων

- ενίσχυση της αλιείας μέσω του ΕΠΑΛ.

Όμως ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τους βασικούς άξονες του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το οποίο έχει ήδη υποβληθεί στην ΕΕ. Όπως είπε το πρόγραμμα αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά πόρους άνω των 6 δισ. και να δημιουργήσει περισσότερες από 50.000 εργασίας. Οι άξονες είναι οι εξής:

- ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στην κτηνοτροφία

- αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κίνητρα για νέους.

- αύξηση της προστιθέμενης αξίας με επενδύσεις στην ποιότητα και την εξωστρέφεια

- προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής (30% των πόρων του ΠΑΑ)

- ενίσχυση του κοινωνικού αστού στις αγροτικές περιοχές.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι για το ΠΑΑ θα εκχωρηθούν πόροι και αρμοδιότητες στις περιφέρειες και γι' αυτό θα εκχωρηθεί άνω του 30% των πόρων του προγράμματος στις περιφέρειες.

Όλα αυτά απαιτούν σχέδιο, οργάνωση, παρακολούθηση, ικανότητες και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες. Θα προσπαθήσουμε για όλα τα άλλα, όμως η πολιτική μας βούληση είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε τη συνέργεια των Ελλήνων αγροτών. “Τώρα είναι η ώρα της σποράς, θα έρθει και η περίοδος του θερισμού”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...