Σε μία τελευταία απόπειρα να υπάρξει μέχρι τις 10 το βράδυ απαρτία στην Επιτροπή Θεσμών, ώστε να πάρει απόφαση στο αίτημα να κληθεί ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος και να εξεταστεί για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, καθώς και να σταλούν τα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της 6ης Ιουλίου προχωρά η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Έτσι, μετά την τέταρτη κατά σειρά αποτυχημένη προσπάθεια να υπάρξει απαρτία η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανακοίνωσε την διακοπή για δύο ώρες της Επιτροπής Θεσμών, προκειμένου να καταβάλει νέα προσπάθεια για να καταφέρει να υπάρξει η πλειοψηφία του ενός τετάρτου των μελών της, δηλαδή συνολικά πέντε βουλευτές.
Στην Επιτροπή Θεσμών συμμετείχαν μόνο 3 βουλευτές, όλοι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Ενότητας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η Ραχήλ Μακρή, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου που αντικατέστησε τον Θανάση Πετράκο και ο Θωμάς Κοτσιάς, ενώ το παρόν τους έδωσαν και τα μη μέλη και βουλευτές του ίδιου κόμματος Δημήτρης Στρατούλης, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Γιάννης Σταθάς.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση τόσο κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου όσο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τους οποίους κατηγόρησε μεταξύ άλλων για αντισυνταγματικές συμπεριφορές.
«Παρατηρείται μια αντισυνταγματική ενεργοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ρόλος του δεν είναι να εξυπηρετεί μια παραιτηθείσα κυβέρνηση, να παίρνει μέρος σε εκλογική διαδικασία, να δημιουργεί συνθήκες που δεν εγγυώνται την ισότιμη συμμετοχή και εκπροσώπηση όλων των κομμάτων, να φαλκιδεύει την διαδικασία απόπειρας ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής περιόδου, να πάμε άρον άρον και να μην καθυστερούμε τις εκλογές» υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε λέγοντας: «Οι διερευνητικές εντολές δεν είναι παιχνιδάκι ούτε του κ. Παυλόπουλου ούτε του κ. Τσίπρα. Είναι αντισυνταγματική παράνομη, αντιθεσμική ενέργεια. Εκπλήσσομαι με τη στάση του πρωθυπουργού που αρνείται να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και αρνείται να συμμετάσχει σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής με απόφαση της που είχε αναρτηθεί στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια προχώρησε στην αντικατάσταση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και όρισε τη νέα σύνθεση της.
Επικαλούμενη το άρθρο 29 παράγραφος 5 του κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι, «σε περίπτωση που δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τα κόμματα τους αντικαταστάτες των μελών της Επιτροπής ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει τους βουλευτές που θα μετέχουν σε κάθε σύνθεση του τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη και την τυχόν προτίμηση τους», η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανασυγκρότησε τη νέα 20μελή σύνθεση της Επιτροπής Θεσμών ως εξής:
Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αλέξης Μητρόπουλος, Όλγα Βαλαβάνη, Γιάνης Βαρουφάκης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Χαρίλαος Τζαμακλής, Βασίλης Τσίρκας, Νίκος Φίλης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Τραγάκης, Νίκη Κεραμέως, Ραχήλ Μακρή, Θανάσης Πετράκος, Μιχάλης Αρβανίτης, Σπύρος Λυκούδης, Μανώλης Συντυχάκης, Νικόλαος Μαυραγάνης και Γιάννης Δριβελέγκας.
Όπως είπε, προχώρησε στην ενέργεια αυτή, αφού τόσο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όσο και ο γραμματέας του κόμματος Χρήστος Μαντάς παρά την επιστολή που τους απέστειλε δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της για να αντικαταστήσουν τους 3 βουλευτές, όπως όφειλαν να κάνουν και την ίδια στάση κράτησε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μη ορίζοντας αντικαταστάτη του, καθώς ανέλαβε πρόεδρος της Ν.Δ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου