«Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο νεκροθάφτης της Ελλάδας», γράφει χαρακτηριστικά σε σημερινό άρθρο των Jean-Pierre Stroobants και Cecile Ducourtieux που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde υπό τον τίτλο «Ελλάδα: ποιος στις Βρυξέλλες θα καταφέρει να αποκαταστήσει τον διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα;».
«Στριμωγμένη ανάμεσα στην κοινή γνώμη και το κόμμα της, η Γερμανίδα καγκελάριος παραμένει εχθρική σ' έναν αληθινό διάλογο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα. Από την άλλη, σημειώνει, «ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται σε θέση αδυναμίας λόγω της οικονομικής κατάστασης της Γαλλίας και των εσωτερικών διαιρέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος» ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «έφθασε στα όρια του λειτουργήματός του στρατευόμενος υπέρ του 'ναι' στο ερώτημα που τέθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου στους έλληνες ψηφοφόρους».
«Ποια θα είναι λοιπόν η 'ουρανόπεμπτη' προσωπικότητα που θα φανεί ικανή να κάνει διάλογο με τον κ. Τσίπρα; Ποιος μπορεί να αρχίσει τον διάλογο μ' αυτόν τον ηγέτη τον οποίο ένα μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης βλέπει σαν τον άνθρωπο που τολμάει να υψώσει το ανάστημά του, ως ο εκπρόσωπος των ηττημένων της παγκοσμιοποίησης;», αναρωτιέται η Le Monde, για την οποία η ΕΕ «εξακολουθεί να αναζητάει μια στρατηγική και κάποιον για να την ενσαρκώσει», καθώς «η συζήτηση υπερβαίνει την οδυνηρή ελληνική περίπτωση και το ζήτημα της δημοσιονομικής λιτότητας. Αφορά το μέλλον της Ένωσης και τη λειτουργία της».
Η Le Monde εκτιμά πως «από την Κυριακή μέχρι σήμερα, Τρίτη, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέφυγαν πίσω από τους υπουργούς Οικονομικών, λέγοντας πως είναι οι μόνοι που μπορούν να ακούσουν και να αναλύσουν αυτό που μπορεί να προτείνει η Αθήνα», ενώ οι επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μολονότι «θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στην εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος», δεν θα είναι σε θέση «να ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφευχθεί ένα 'Grexit', το οποίο θα επιδείνωνε την υπαρξιακή κρίση της ΕΕ».
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, φαίνεται πως «είναι έτοιμος να αναλάβει και πάλι τον ρόλο του ως κύριου μεσολαβητή». Παρόλο που είχε δηλώσει απογοητευμένος, ακόμη και «προδομένος» από τον Αλέξη Τσίπρα και είχε μείνει σιωπηλός μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, σήμερα το πρωί δήλωσε, «Είμαι εναντίον του 'Grexit', θέλω να το αποφύγω. Κανένας δεν μπορεί να θέλει να εκδιώξει τους Έλληνες. Είναι καιρός να ξαναβρεθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ένας άλλος που θα μπορούσε να είναι η αναζητούμενη «ουρανόπεμπτη προσωπικότητα» είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Le Monde. Προέρχεται από την Πολωνία, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, ωστόσο στις 3 Ιουλίου δήλωσε στον ιστότοπο Politico πως «ακόμη και σε χρεοκοπία, η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει τη θέση της μέσα στην Ένωση» η οποία σε μια τέτοια περίπτωση «θα κληθεί ενδεχομένως να ξανασκεφθεί 'ολόκληρη την οργάνωσή της'».
Ο Τουσκ «θέλει πλέον να παίξει ρόλο συμφιλιωτή». Πιστεύει πως, «ακριβώς επειδή η Πολωνία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, μπορεί να ξαναφέρει σε μια διαπραγμάτευση αυτούς που, στην ανατολή ή στο νότο της Ευρώπης, δεν θέλουν πλέον να μιλούν στον κ. Τσίπρα». Επιπλέον «ο Πολωνός αναλαμβάνει δράση τη στιγμή που ο κ. Γιούνκερ είναι εξασθενημένος» καθώς δεν κατάφερε να επιβάλει το σχέδιό του για την ανακατανομή των προσφύγων ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.
«Μένει ένας άνθρωπος που, θεωρητικά, θα μπορούσε επίσης να παίξει τον ρόλο του 'κυρίου Καλές Υπηρεσίες', ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον οποίο όμως «τα ελληνικά και τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης έχουν βαφτίσει 'ο Γερμανός με τα σαμπό'», σημειώνεται στο άρθρο, οι συντάκτες του οποίου αναγνωρίζουν πάντως πως ο ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup «δεν μπορεί πλέον να ελπίζει σε μεγάλα πράγματα από την Αθήνα, έστω κι αν ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών με τον οποίο είχε πολύ δύσκολες σχέσεις, δεν θα είναι πλέον ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurogroup».
«Χειροτονημένος από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης θεωρείται ο εκπρόσωπος των υποστηρικτών την πιο αυστηρής στάσης έναντι της Αθήνας», γράφει η γαλλική εφημερίδα, η οποία επικαλείται το ειρωνικό σχόλιο ενός ολλανδού δημοσιογράφου ότι ο Ντάισελμπλουμ είναι 'το σκυλάκι συντροφιάς' της Γερμανίας. O ίδιος ολλανδός δημοσιογράφος, ο οποίος δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα, «αναρωτιέται αν ο συμπατριώτης του δεν κάνει κάτι παραπάνω για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Βερολίνου στην κούρσα για την επανεκλογή του με αντίπαλο τον ισπανό υπουργό Λουίς ντε Γκίντος».
«Δραστικές μειώσεις δαπανών, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όχι επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, όλα αυτά σε συνδυασμό με τη φράση 'ο χρόνος πιέζει': ο διάδοχος του κ. Γιούνκερ επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών είναι οπαδός μιας αυστηρής ορθοδοξίας. Κι ας λυπούνται αυτοί που, στο Παρίσι ή αλλού, πίστευαν πως η σχέση του με το ολλανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα τον έκανε τον άνθρωπο των συμβιβασμών», καταλήγει το δημοσίευμα της Le Monde.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου