Το θέμα της σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις χώρες του Νότου και στις χώρες του Βορρά που κατεγράφη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό θέμα, προέβαλε ιδιαιτέρως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη. Επισήμανε, μάλιστα, πως αντίδραση υπήρξε από «κάποια όψιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που θεωρούν ότι η αλληλεγγύη είναι μια a la cart υπόθεση και δεν δέχονταν σε καμία περίπτωση ορισμένες εκατοντάδες προσφύγων στα δικά τους κράτη, αλλά ήθελαν να είναι εθελοντική η δυνατότητα συνεισφοράς».
Και ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, από την πλευρά του έθεσε το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας πως η Ευρώπη με τυμπανοκρουσίες βγάζει ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία τα πετάει μετά στον κάλαθο των αχρήστων, υιοθετεί «τη ρομαντική κατ' αρχήν πρόταση του Έλληνα Επιτρόπου για την αντιμετώπιση του προβλήματος», αλλά αν ξεκίναγε να την υλοποιήσει, ήθελε χρόνο, διότι οι «χαρτογιακάδες» των Βρυξελλών μόνο από γραφειοκρατία ξέρουν και τίποτα παραπάνω. «Άρα έπρεπε να δούμε τι κάνουμε εμείς εδώ μέσα και δεν κάναμε τίποτα» κατηγόρησε στην κυβέρνηση ο κ. Κακλαμάνης.
«Αυτό που τους είπα (σ.σ. στην Σύνοδο Κορυφής) είναι πως η Ελλάδα έχει μια πολύ μεγάλη κρίση μέσα στην κρίση» επισήμανε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο τεράστιο προσφυγικό κύμα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νησιά του Αιγαίου. Εξήγησε πως η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, αναγνώρισε ως πρώτη αναγκαιότητα τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ασύλου πρώτης υποδοχής προσώπων που χρήζουν διεθνούς ή και άλλης ειδικής προστασίας. Τέθηκε δε ως προϋπόθεση και προτεραιότητα η ορθή εφαρμογή της διεθνούς ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για την υποδοχή των αιτουμένων διεθνή προστασία και τη δίκαιη και αποτελεσματική εξέταση των αιτημάτων τους.
Ωστόσο -όπως είπε ο κ. Τσίπρας- πέραν της αντιμετώπισης και του εξορθολογισμού των χρόνιων παθογενειών του συστήματος υποδοχής και ασύλου, η κυβέρνηση καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη, «ένα ρεύμα που μας υπερβαίνει», και ενώ τα πρόσφατα γεγονότα με τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο προκάλεσαν -και δικαίως- ένα παγκόσμιο σοκ, για μας στην Ελλάδα «αυτό το σοκ είναι μια καθημερινή πραγματικότητα».
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης, πως οι προσφυγικές ροές στη χώρα μας εμφανίζουν σημαντική αύξηση, με τον αριθμό των νεοεισερχομένων να φτάνει συνολικά στους 96.550, ενώ πάνω από το 80% των νεοεισερχομένων είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ, αφού στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες -κατά κύριο λόγο από τη Συρία. Ο πρωθυπουργός είπε, ωστόσο, ότι, ενώ αυτή η αυξητική τάση -όχι σε αυτό το βαθμό βεβαίως - καταγραφόταν ήδη από το 2014, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, κι επιπλέον δεν είχε ολοκληρώσει την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης για το πολυετές Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί ως τον Οκτώβριο του 2014, «με αποτέλεσμα να βρεθούμε σε ένα χρηματοδοτικό κενό για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, που αφορούν τον προσφυγικό πληθυσμό».
«Είναι ένα θέμα, το οποίο τώρα αντιμετωπίζουμε μαζί με τον επίτροπο, τον κ. Αβραμόπουλο, για το πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες υποχρεώσεις» ενημέρωσε τη Βουλή ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πάντως εξήγησε πως ακόμη κι αν όλα είχαν γίνει στην ώρα τους τα προβλήματα θα παρέμεναν, «διότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικούς όρους αλληλεγγύης και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παρά μόνο αν αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τη διεθνή κοινότητα».
Ακόμη τόνισε πως η κυβέρνηση προέταξε καταρχάς την ενεργοποίηση των υπαρχόντων μηχανισμών αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την άμεση έκτακτη ενίσχυση της χώρας μας με τη λήψη μέτρων για τον άμεσο επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών. «Δώσαμε μάχες με τον Ρέντσι και στις δύο Συνόδους Κορυφής, όπου αναγκάστηκε να παραδεχθεί και ο πρόεδρος Γιούνκερ ότι ”αυτά τα οποία δίνουμε είναι ψίχουλα μπροστά στο πρόβλημα”. Απευθυνθήκαμε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης. Και αυτές οι προτάσεις και θέσεις μας αποτυπώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο και με τη συνέργεια του Επιτρόπου» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Η διεκδίκηση
«Για πρώτη φορά μετά από διεκδίκηση της ελληνικής πλευράς, οι προτάσεις της Ελλάδας, όχι απλά διατυπώθηκαν στις Συνόδους, αλλά αποτυπώθηκαν και στο σχέδιο δράσης των δέκα σημείων για τη μετανάστευση» είπε, υπενθυμίζοντας πως μέχρι τώρα αναφορές σε αποφάσεις είχε μόνο η Ιταλία, τώρα μπαίνει και η Ελλάδα.
Ειδικότερα, στις δράσεις για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση συμπεριλήφθηκαν η ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και στην περιοχή του Αιγαίου, η πρόβλεψη για έκτακτη ενίσχυση στις χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένα ζητήματα εισροών, όπως είναι -εκτός της Ιταλίας- και η Ελλάδα, καθώς και η πρόβλεψη προγράμματος μετεγκατάστασης σαράντα χιλιάδων πολιτών τρίτων χωρών, που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τη χώρα.
«Βεβαίως, αυτός ο αριθμός δεν λύνει το πρόβλημα» ξεκαθάρισε, εξηγώντας πάντως πως έχουμε πετύχει να αναδείξουμε την Ελλάδα ως κέντρο του προβλήματος της συζήτησης που διεξάγεται στην ΕΕ κι αυτό που καταφέραμε μαζί με άλλες χώρες, είναι ο επιμερισμός των ευθυνών στο σύνολο των χωρών της Ένωσης να γίνεται στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης. Επίσης -προσέθεσε ο κ. Τσίπρας- έχουμε ήδη υποβάλλει την αίτηση χρηματοδότησης, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης για καθαρό ποσό 260 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά την επόμενη εξαετία και θεσμοθετήσαμε υπεύθυνη Διαχειριστική Αρχή στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ώστε να διασφαλίζεται η ενιαία εθνική στρατηγική και να αξιοποιούνται άμεσα και με διαφανή τρόπο όλες οι πηγές χρηματοδότησης των δράσεων. Αντίστοιχα, κατέληξε, υποβάλλουμε και τα αιτήματα για την έκτακτη χρηματοδότηση.
Κακλαμάνης: Περίμενα περισσότερα αντί υποσχέσεων
«Περίμενα πολλά περισσότερα αντί υποσχέσεων, προθέσεων και σχεδίων μακρόπνοης πολιτικής για το μεταναστευτικό πρόβλημα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για την παράνομη μετανάστευση,προσθέτοντας πως από τον πρωθυπουργό της χώρας προσδοκούσε να ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις, που θα δίνουν άμεσες λύσεις, χωρίς να λογαριάζει το κομματικό και (μελλοντικό) ψηφοθηρικό κόστος.
Δήλωσε, πάντως, ότι τον ικανοποιεί το γεγονός, ότι ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι κάνει αποδεκτές προτάσεις, τις οποίες είχε καταθέσει και αποτελούσαν κατευθυντήρια γραμμή της ΝΔ από το 2008.
«Το μεταναστευτικό είναι ένα μείζον θέμα για την Ελλάδα του 2015, που ταλανίζεται από την οικονομική κρίση.Δυστυχώς, η σημερινή παρουσία του κ. Τσίπρα στη Βουλή δεν νομίζω, ότι έπεισε κανέναν πως η τωρινή κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει σε τομές, ώστε να αποτρέψει τη μετατροπή ολόκληρης της επικράτειας σε «Πεδίον του 'Αρεως»», καταλήγει στη δήλωσή ο κ. Κακλαμάνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου