Όλα τα βλέμματα του ξένου τύπου είναι στραμμένα στην Ελλάδα ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι το δημοψήφισμα, το οποίο ονομάζουν "ιστορικό", θα έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον της χώρας.
Γερμανικός Τύπος
"Οι Έλληνες βρίσκονται τώρα ενώπιον μίας ιστορικής απόφασης" γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Süddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα του Μονάχου επιχειρεί να διευρύνει το πεδίο παρατήρησης, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της Ελλάδας και καταγράφοντας τις πολιτικές διεργασίες στο σύνολο της Ευρώπης.
Όπως επισημαίνει σε σχόλιό της, "στη διαμάχη με την Ελλάδα η κουλτούρα συμβιβασμού της ΕΕ έφτασε στα όριά της". Στην περίπτωση επικράτησης του "ναι" στο δημοψήφισμα "η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρηθεί στο ευρώ με έναν τρόπο που θα καθιστά δυνατή την ανοικοδόμηση του κράτους και της οικονομίας.
Στην περίπτωση ενός ξεκάθαρου ‘όχι' ούτε ο Γιούνκερ ούτε η Μέρκελ θα μπορούν να δικαιολογήσουν τη συνέχιση μιας πολιτικής προχειρότητας. Θα πρέπει να ανοίξουν στην Ελλάδα έναν δρόμο εξόδου από το ευρώ, ο οποίος να μην οδηγεί συγχρόνως εκτός ΕΕ".
"Πώς πρέπει αντιμετωπίσει η Ευρώπη το δημοψήφισμα;", διερωτάται η Stuttgarter Zeitung και επισημαίνει:
"Συστάσεις ψήφου, σαν αυτήν που έκανε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ αυτήν την εβδομάδα με την προειδοποίησή του για την περίπτωση υπερψήφισης του ‘όχι', είναι τώρα μάλλον αντιπαραγωγικές.
Ανεξάρτητα από την έκβαση της ψηφοφορίας, η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να κλείσει την πόρτα στους Έλληνες".
Η Berliner Zeitung στρέφει τα βέλη της κατά των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας. Όπως σχολιάζει μεταξύ άλλων, "εάν η Ευρωζώνη εννοεί σοβαρά την απειλή της, τότε το ερώτημα του δημοψηφίσματος (με αντικείμενο, όπως γράφει, την απορριφθείσα πρόταση των θεσμών) είναι η τέλεια παγίδα: Υποταγή ή έξοδος. Σίγουρη φτώχεια ή επαπειλούμενη καταστροφή".
"Ένα αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ήδη βέβαιο πριν ακόμη προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες", παρατηρεί η Tagespiegel του Βερολίνου και εξηγεί: "Με την πολιτική της πόλωσης ο Αλέξης Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες. Αυτός ο διχασμός εξασθενεί τη χώρα ακόμη περισσότερο, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα ήρθε σε ρήξη με όλους τους εταίρους της στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι απομονωμένη – Μια χώρα χωρίς πολιτικούς φίλους και συμμάχους".
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, "το δημοψήφισμα αυτήν την Κυριακή δεν θα είναι η τελευταία πράξη της ελληνικής τραγωδίας. Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα, εντελώς ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος, θα παραμείνουν δυσμενείς και πιθανόν θα γίνουν ακόμη δυσμενέστερες".
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει ότι "εάν οι ψηφοφόροι ακολουθήσουν τη σύσταση της κυβέρνησης Τσίπρα, τότε οι μέρες τους εντός ευρωζώνης ενδέχεται να είναι μετρημένες. Αν οι ψηφοφόροι επιλέξουν το ‘ναι', τότε θα πρέπει πολύ γρήγορα να πέσει η αυλαία για την κυβέρνηση Τσίπρα", σχολιάζει η FAZ, χαρακτηρίζοντας την Κυριακή "καθοριστική ημέρα για τη μοίρα της Ελλάδας".
Τέλος, η Leipziger Volkszeitung εξαπολύει δριμεία επίθεση στην πολιτική των δανειστών της Ελλάδας, Όπως σημειώνει, "η ενοχλητική ισχυρογνωμοσύνη των δανειστών δεν θα δημιουργήσει στο μέλλον νέες θέσεις εργασίας, δεν θα τονώσει την οικονομία, ούτε θα προσφέρει κοινωνική ασφάλιση σε περισσότερους ανθρώπους.
Και κυρίως: Το ελληνικό βουνό χρέους παραμένει αμετακίνητο ως σημάδι της αποτυχίας των δανειστών".
Washington Post
"Η Ελλάδα οδηγείται σε μια ψηφοφορία που θα καθορίσει το μέλλον της" γράφει η Washington Post, η οποία αναφέρεται στις δύο συγκεντρώσεις υπέρ του "ναι" και υπέρ του "όχι" που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή. Οι Έλληνες-γράφει το δημοσίευμα-είναι χωρισμένοι με πάθος ανάμεσα σε αυτούς που φοβούνται ότι η Ελλάδα θα χάσει τη θέση της στην Ευρώπη και αυτούς που ζητούν να αλλάξει η Ευρώπη με κάθε κόστος.
Περιοδικό Time
"Σύγχυση επικρατεί στην Ελλάδα" είναι το τίτλος του δημοσιεύματος στο περιοδικό Time, τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν για ποιο πράγμα θα ψηφίσουν την Κυριακή.
"Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν την Κυριακή σε μια ψηφοφορία που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη και θα πρέπει να τους συγχωρέσουμε που μπορεί να ξύνουν το κεφάλι τους μπροστά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος" αναφέρει το περιοδικό.
BBC
Αναφορά στις διαδηλώσεις υπέρ του "ναι" και του "όχι", καθώς και στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα κάνει και το BBC. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Αθήνα τονίζει ότι το δημοψήφισμα έχει μετατραπεί σε μία επιλογή για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τονίζει ότι δεν είναι σίγουρο εάν οι τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν ξανά την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Independent
"Η Ελλάδα παλεύει με τα αποθέματα σε τρόφιμα και φάρμακα μια ανάσα πριν το ιστορικό δημοψήφισμα" γράφει ο Independent, κάνοντας αναφορά και στα μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ τονίζει ότι με τις τράπεζες κλειστές, οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.
Guardian
Παρόμοιο δημοσίευμα έχει και ο Guardian με τίτλο "Η ελληνική οικονομία κοντά στην κατάρρευση καθώς φαγητό και φάρμακα τελειώνουν".
La Stampa
"Η Αθήνα χτες χωρίστηκε στα δύο" γράφει η ιταλική La Stampa, περιγράφοντας τις δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το δημοψήφισμα γίνεται ενώ η οικονομία της χώρας παραπαίει, οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και "το φάντασμα του τέλους της ρευστότητας και η αβεβαιότητα για να μέλλον να πλανώνται παντού".
Γαλλικός Τύπος
Και στον γαλλικό Τύπο το ελληνικό δημοψήφισμα είναι πρώτο θέμα. Ο Monde και ο Figaroπαρουσιάζουν την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στην ισπανική εφημερίδαEl Mundo, στην οποία κατηγορεί τους δανειστές για "τρομοκρατία".
Αυτό που έκαναν στην Ελλάδα έχει ένα όνομα, αναφέρει ο υπουργός: "Τρομοκρατία" και τους κατηγορεί ότι εξανάγκασαν την Ελλάδα να κλείσει τις τράπεζες οι οποίες θα ξανανοίξουν την Τρίτη, σύμφωνα με τον ίδιο ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.
Επίσης, τους κατηγορεί ότι θέλουν να εξευτελίσουν τους Έλληνες.
Η ανταποκρίτρια της Liberation στην Αθήνα μεταδίδει πως τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν μια εικόνα της Αποκάλυψης, σε περίπτωση που οι Έλληνες ψηφίσουν "όχι".
Είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από τον πανικό που προκαλούν τα Μέσα, αναφέρει η ανταποκρίτρια που σημειώνει πως οι ίδιες σκηνές παίζουν όλη μέρα στις τηλεοράσεις όλων των σπιτιών ενισχύοντας τον θυμό ή και τον πανικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου