Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, ο στόχος ήταν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση των θεσμών πάνω στις ελληνικές προτάσεις, η οποία θα αποσταλεί στο Eurogroup.
Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χρειάζεται να λάβουν μια "σημαντική απόφαση", όταν συναντηθούν το Σάββατο για να αξιολογήσουν τη νέα ελληνική πρόταση.
Αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ωστόσο ότι το έγγραφο είναι ένα "λεπτομερές κείμενο".
"Η ευρεία στήριξη εντός της Ελλάδας δίνει στην πρόταση περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ακόμα και τότε χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο είναι καλή και εάν βγαίνουν τα νούμερα", είπε.
Οι ελληνικές προτάσεις θα "μελετηθούν" από τους πιστωτές που θα διατυπώσουν την "εκτίμησή" τους επ' αυτών απόψε, είπε και διευκρίνισε πως θα περιμένει την εκτίμηση των Θεσμών πριν εκφράσει την άποψή του.
"Είναι ένα πολύ μακροσκελές κείμενο, όμως οφείλουμε να εξετάσουμε αν είναι επαρκώς συγκεκριμένο, αν η εφαρμογή του θα αποφέρει αρκετά χρήματα, αν τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αρκετά ισχυρά", δήλωσε.
Δηλώσεις Σχοινά
Σε νεότερη ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, ανέφερε πως λαμβάνει χώρα η αξιολόγηση των προτάσεων από τους Θεσμούς. Απέφυγε να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για το περιεχόμενο των προτάσεων, καθώς όπως είπε, "η διαδικασία είναι σε εξέλιξη".
Σημείωσε ωστόσο, ότι η έκθεση των Θεσμών θα είναι έτοιμη πριν από το τέλος της σημερινής ημέρας και θα αποσταλεί στους εκπροσώπους των κρατών μελών στο Euro Working Group.
Τέλος, υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της εντολής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα, οι τρεις θεσμοί διενεργούν παράλληλα έρευνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία επίσης θα αποσταλεί στα κράτη μέλη.
Το Σάββατο στις 11π.μ. θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και στις 4μ.μ. το Eurogroup.
Όλα ανοιχτά
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που στο Eurogroup του Σαββάτου επιτευχθεί συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τότε την Κυριακή είναι πολύ πιθανό να μη χρειαστεί να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.
Αν όμως το Σάββατο δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες είναι προφανείς, πρόσθεσε.
Σε περίπτωση συμφωνίας εντός του Σαββατοκύριακου, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι έξι κράτη-μέλη (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία, Σλοβακία και Εσθονία) προβλέπουν έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, τόσο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, όσο και για την εκταμίευση των χρημάτων.
Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη θα καθυστερήσουν την πρώτη εκταμίευση από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις για μια "χρηματοδότηση-γέφυρα" που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας τον επόμενο μήνα.
Κατέστησε σαφές ότι οι συζητήσεις για τη "χρηματοδότηση-γέφυρα" θα ξεκινήσουν, αφού προηγουμένως κλείσει η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον ΕΜΣ.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ορισμένες προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή πριν την επίτευξη της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα, ενώ κάποια άλλα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν πριν τη χρηματοδότηση-γέφυρα.
Ανέφερε ως παραδείγματα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.
Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει "σχέδιο Β", απάντησε ότι όλοι οι Θεσμοί είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου