Με δεδομένο ότι, όπως ανέφεραν από νωρίς χθες στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, «συνολική λύση δεν μπορεί να προκύψει μέσα σε 24 ώρες», ο κ. Αλέξης Τσίπρας μετέβη χθες στις Βρυξέλλες για να διεκδικήσει κατ’ αρχήν ένα ισχυρό σήμα ότι «βαδίζουμε προς συμφωνία».
Επί της ουσίας, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «προσυμφωνία», διάρκειας περίπου 40 ημερών, ώστε να προετοιμαστεί το διετές πρόγραμμα που θα ζητήσει επισήμως σήμερα από τον ESM η Αθήνα. Το ελληνικό αίτημα θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν ώστε να οικοδομηθεί εκ νέου η ελληνική «αξιοπιστία» έναντι των εταίρων. Παράλληλα, η Αθήνα θα καταθέσει το σύνολο των δεσμεύσεων που προτίθεται να αναλάβει μέχρι την Παρασκευή ώστε να προετοιμαστεί η σύνοδος κορυφής της Κυριακής. Τέλος, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως εκ των πραγμάτων ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% για το 2015 πρέπει να αναθεωρηθεί, λόγω της καθίζησης της ελληνικής οικονομίας το 2015.
Η προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και η κοινή δήλωση-δέσμευση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αποδείχθηκε ικανό αντίβαρο για να κατευνασθούν οι ισχυρές αντιδράσεις που προκάλεσαν στους εταίρους οι κινήσεις της κυβέρνησης κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, «οι εταίροι εμφανίσθηκαν αρκετά πιο καθησυχασμένοι και ήρεμοι από αυτήν την εξέλιξη».
Το μήνυμα των εταίρων ότι απαιτείται μια ενδιάμεση συμφωνία, που όμως θα περιλαμβάνει την ψήφιση επώδυνων μέτρων πριν δρομολογηθούν οι διαδικασίες για ένα νέο πρόγραμμα, όπως αιτήθηκε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, εισέπραξε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τους ομολόγους του στο Eurogroup. Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούσαν, βρισκόταν σε εξέλιξη μία διαδικασία διεργασιών σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και λίγο αργότερα μίλησε στο τηλέφωνο και με τον κ. Τσίπρα, στον οποίο επανέλαβε την έντονη επιθυμία της Ουάσιγκτον να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις.
«Οδικός χάρτης»
Ακολούθησε τετραμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ. Εκεί ετέθη επί τάπητος ο «οδικός χάρτης» στην κατεύθυνση επίτευξης της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση επιζητεί την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα, καθώς επιθυμεί την άρση της αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές της χώρας. Ολα αυτά, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι «δεν θα υπάρξουν ατυχήματα άλλου τύπου», όπως ανέφερε κορυφαίος υπουργός, παραπέμποντας στις εξελίξεις σχετικά με τις τράπεζες και τον τρόπο που θα κινηθεί, ήδη από σήμερα, η ΕΚΤ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Στον πρωθυπουργό επισημάνθηκε η ανάγκη να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι κατά τη σημερινή του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να μην τορπιλιστούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις. Επίσης, κατέστη σαφές πως μετά την έμμεση πλην σαφή δέσμευση των άλλων πολιτικών αρχηγών ότι η συμφωνία θα υποστηριχθεί στη Βουλή, ευθύνη για τυχόν αδιέξοδο θα βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου