Τι είναι η παράλυση ύπνου και πώς αντιμετωπίζεται


Η παράλυση μπορεί να συμβεί και στα πρώτα στάδια του ύπνου, μεταξύ 90 λεπτών και δύο ωρών από την ώρα που θα κοιμηθείτε.

sleep paralysis

Παράλυση ύπνου είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προσωρινή παράλυση του σώματος που συμβαίνει μετά το ξύπνημα ή -λιγότερο συχνά- στα αρχικά στάδια του ύπνου και συνδέεται με τα κανονικά στάδια του ύπνου REM.

Η παράλυση ύπνου συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος ξυπνάει μετά από την κατάσταση REM, αλλά η σωματική παράλυση παραμένει. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα άτομο να καταλαβαίνει τι του συμβαίνει αλλά να μην μπορεί να κινηθεί. Επίσης η κατάσταση αυτή μπορεί να επιφέρει και υπναγωγικές παραισθήσεις.

Η παράλυση μπορεί να συμβεί και στα πρώτα στάδια του ύπνου, μεταξύ 90 λεπτών και δύο ωρών από την ώρα που θα κοιμηθείτε. Όσοι έχουν βιώσει υπνική παράλυση, είχαν την ψευδαίσθηση ότι κάποιος εισβολέας είναι μέσα στο δωμάτιο, έξω από το παράθυρο ή την πόρτα.

Αρκετά συχνά, όταν κάποιος βιώνει παράλυση ύπνου έχει την εντύπωση ότι βλέπει όνειρο. Αυτό εξηγεί αρκετές περιγραφές ονείρων στα οποία το άτομο βρίσκεται ξαπλωμένο και ανίκανο να κινηθεί. Τυχόν παραισθήσεις κατά τη διάρκεια της παράλυσης, κάνουν αυτή την κατάσταση να αναγνωρίζεται όλο και πιο συχνά ως όνειρο, αφού κάποιος μπορεί να βλέπει ιδιόρρυθμα ή "ονειρικά" αντικείμενα.

Η παράλυση ύπνου συμβαίνει φυσιολογικά κατά την διάρκεια του ύπνου REM προκειμένου κάποιος να μην κάνει και στην πραγματικότητα τις κινήσεις που "βλέπει" σε ένα όνειρο. Λίγα είναι γνωστά για την φυσιολογία της παράλυσης του ύπνου.Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η διαταραχή οφείλεται στους κινητικούς νευρώνες στην περιοχή της γέφυρας του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, χαμηλά επίπεδα μελατονίνης μπορεί να εμποδίσουν την ενεργοποίηση των μυών έτσι ώστε κάποιος να μην κινείται όταν ονειρεύεται. Το φαινόμενο ωστόσο δεν είναι συχνό και σε όσους παρατηρείται, η πλειοψηφία βιώνει αυτή την κατάσταση το πολύ μια ή δυο φορές στη ζωή τους. Ορισμένα από τα άτομα που βιώνουν αυτή την κατάσταση υποφέρουν επίσης και από ναρκοληψία.


Μερικοί παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα της εμφάνισης παράλυσης ύπνου όπως:

  • Όταν κάποιος κοιμάται κοιτάζοντας προς τα πάνω (ανάσκελα)
  • Ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου
  • Αυξημένο στρες
  • Ξαφνικές αλλαγές στο περιβάλλον ή την ζωή ενός ατόμου
  • Ένα συνειδητό όνειρο που προηγείται του επεισοδίου
  • Φάρμακα που βοηθούν στον ύπνο
  • Παραισθησιογόνα φάρμακα ή ναρκωτικά

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular