Αναδρομικά: 10μηνο - Καπνός για τους συνταξιούχους


Χωρίς αναδρομικά ποσά θα μείνουν οι συνταξιούχοι σε ότι αφορά το κρίσιμο 10μηνο το διάστημα δηλαδή που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

syntaxiouhoi-anadromika


Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται μια απόφαση του ΣτΕ τον επόμενο χρόνο, Μάρτιο ή Απρίλιο που θα κρίνει την επιστροφή ή όχι των αναδρομικών.

Η νέα απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου που περιμένει η κυβέρνηση αφορά την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.Ενώ μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είχαν «κλειδώσει» τα αναδρομικά του 10μήνου, με κυβερνητικές πηγές να αφήνουν να διαρρεύσουν σενάρια επιστροφής των ποσών στους συνταξιούχους σε 60 ή 72 δόσεις, η εικόνα αυτή έχει πλήρως ανατραπεί. Το τοπίο μάλιστα δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από την έκδοση μιας ακόμα απόφασης του ΣτΕ από την οποία θα φανεί το ακριβές εύρος των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών, ενώ απομακρύνεται η πιθανότητα καταβολής χρημάτων στους συνταξιούχους εντός του 2019.

Η νέα απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου που περιμένει η κυβέρνηση αφορά την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Το Εφετείο είχε επικυρώσει προηγούμενη κρίση του Πρωτοδικείου, καταλογίζοντας σε συνταξιούχο δικαστή αναδρομικά για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017. Η εφετειακή απόφαση εκδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019. Στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αναίρεση της ακριβώς επειδή ενοποιεί τον χρόνο πριν και μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Για τον προϋπολογισμό ο «λογαριασμός» για το 10μηνο ανεβαίνει στα 4 δισ. ευρώ, με νομικούς κύκλους να εκτιμούν ότι δεν έχει απαντηθεί το θέμα παραπέμποντας στη νέα απόφαση του ΣτΕ, που θα κρίνει την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία δικαίωνε τον συνταξιούχο δικαστή καταλογιζοντας του αναδρομικά για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017.

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular