Tο κεφάλαιο των συμβασιούχων στην διαπραγμάτευση «έκλεισε» χθες το απόγευμα, μετά τη δεύτερη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών η αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, καθώς η πρώτη επαφή έληξε… μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Κατά τις πληροφορίες, συμφωνήθηκε να υπάρξει «πλαφόν» στους συμβασιούχους που εργάζονται στον δημόσιο τομέα και οι αμοιβές τους βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ως «μέτρο», για τη διετία 2017-2018, συμφωνήθηκε να ληφθεί ο μέσος όρος των συμβασιούχων το 2016, ήτοι 49.500 άτομα. Σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα έγινε δεκτή η πρόταση της ελληνικής πλευράς να εξαιρούνται του υπολογισμού οι συμβασιούχοι που απασχολούνται στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών.
Το έτερο θέμα που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, διευθετήθηκε, αφορά το αρχικό αίτημα του ΔΝΤ να προσμετρώνται στον αριθμό που ορίζει ο σφικτός δημοσιονομικός κανόνας οι συμβασιούχοι οι οποίοι προσφεύγουν στα δικαστήρια όταν λήγει η σύμβαση και πετυχαίνουν την ανανέωσή της.
«Αυτό αποφεύχθηκε», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, καθώς έγινε δεκτό το επιχείρημα της υπουργού ότι οι «επιστροφές» συμβασιούχων με δικαστική απόφαση δεν μπορούν να ανατρέπουν τον προγραμματισμό ανά ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών. Υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι αυτές οι ανάγκες θα υπακούν στον δημοσιονομικό κανόνα, δηλαδή στο πλαίσιο που ορίζει ο προϋπολογισμός.
Κατόπιν αυτών, κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν πως «κατέρρευσε η κατηγορία της ΝΔ περί ‘κομματικού κράτους’ και ‘πλήθους προσλήψεων’ από την κυβέρνηση», καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδέχθηκαν τα στοιχεία και τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι στο κείμενο συμφωνίας υπογραμμίζεται η θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η συγκράτηση της συμπεφωνημένης αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων.