Το Instagram είναι το χειρότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την ψυχική υγεία των νέων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας σε δείγμα 1.479 ανθρώπων ηλικίας 14-24 ετών.
Οι χρήστες, όπως αναφέρει το BBC, κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις που έχουν οι πιο διαδεδομένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Youtube στην ψυχική
κατάστασή τους, και ποιες από αυτές τους προκαλούν περισσότερο άγχος, κατάθλιψη, μοναξιά, εκφοβισμό και προβλήματα σωματικής εικόνας.
Αξιολογώντας λοιπόν κάθε μέσο δικτύωσης με βάση 14 κριτήρια, οι νέοι ανέδειξαν το YouTube ως αυτό με τη θετικότερη επίπτωση στην ψυχική υγεία τους και τελευταίο το Instagram. Το μέσο που είχε σχετικά θετική επίπτωση και είναι δεύτερο μετά το YouTube είναι το Twitter και ακολουθούν το Facebook και το Snapchat.
Ο κίνδυνος καταθλιπτικών επεισοδίων
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Isla Whateley ηλικίας 20 ετών, η οποία όπως δηλώνει εθίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από χρόνια εξαιτίας μιας δύσκολης περιόδου στη ζωή της.
«Οι διαδικτυακές κοινότητες με έκαναν να αισθάνομαι ότι ανήκω κάπου και ότι αξίζω», δηλώνει ενώ όπως περιγράφει τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν άρχισε να αδιαφορεί για τις πραγματικές φιλίες και να αφιερώνει όλο της τον χρόνο σε γνωριμίες που είχε κάνει διαδικτυακά. Μάλιστα υπέστη βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο σε ηλικία 16 ετών καθώς «ο χρόνος που περνούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έκαναν να νιώθει χειρότερα καθώς συνέκρινε διαρκώς τον εαυτό της με τους άλλους».
Σε ηλικία 19 ετών ακολούθησε «δεύτερο καταθλιπτικό επεισόδιο, καθώς παρατηρούσε τις δραστηριότητες των άλλων και μισούσε τον εαυτό της που δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο».
Οπως προκύπτει από την έρευνα, περίπου το 90% των νέων -μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα- είναι χρήστες των social media. Η έκθεση προειδοποιεί ότι «τα κοινωνικά μέσα μπορεί να τροφοδοτούν μια κρίση ψυχικής υγείας», παράλληλα όμως αναγνώρισε ότι μπορούν να λειτουργήσουν και με ωφέλιμο τρόπο.