Αχτσιόγλου: Για πρώτη φορά εφαρμόζεται μια ολιστική οικογενειακή πολιτική





«Διαπραγματευτήκαμε σε αυτή την περίοδο μέχρι τέλους, εντός ενός ασφυκτικού πλαισίου, στο οποίο κυριαρχούν δογματικές, νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις» είπε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και περιέγραψε τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις:

«Βρεθήκαμε επανειλημμένως απέναντι σε ακραίες απαιτήσεις, απαιτήσεις συχνά ατεκμηρίωτες, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας, απαιτήσεις για μέτρα με πολλές φορές τιμωρητικό χαρακτήρα, απέναντι στην ελληνική κοινωνία που τόλμησε να αμφισβητήσει τον μονόδρομό τους και την σιδηρά πειθαρχία, απαιτήσεις που βασίζονταν σε εμμονές και συχνά και σε έναν οικονομικό ανορθολογισμό».

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε, στο σημείο αυτό, στον ρόλο του ΔΝΤ και τις προβλέψεις του. «Είναι ένα Ταμείο το οποίο έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι κάνει πολύ μεγάλα λάθη στις εκτιμήσεις του, εκτιμήσεις που μοιάζουν να στηρίζονται περισσότερο στις πολιτικές του συμπάθειες και όχι στα οικονομικά δεδομένα και στην πραγματικότητα» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

«Ξέραμε ότι αυτή η μάχη είναι δύσκολη, έχει οπισθοχωρήσεις, έχει συμβιβασμούς, έχει πισωγυρίσματα και απώλειες. Παλέψαμε μέσα σε συνθήκες που δεν τις ορίζουμε εμείς, για να ολοκληρώσουμε αυτή την κρίσιμη αξιολόγηση, για να μπορέσει η οικονομία να εμπεδώσει την ανάκαμψη που σημειώνει, για να μπορέσει και η κοινωνία να κινηθεί σε ένα περιβάλλον σταθερότητας. Και προσπαθήσαμε να το κάνουμε αυτό προστατεύοντας κεκτημένα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Κάπου τα καταφέραμε και κάπου όχι», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στέκεται με σεβασμό απέναντι στους βουλευτές και στην κοινωνία και δεν μιλάει για success story.

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, η Έφη Αχτσιόγλου είπε, ότι συνιστά το αποτέλεσμα μιας σκληρής και επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης, είναι το αποτέλεσμα όμως και σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών, το αποτέλεσμα επιμέρους συμβιβασμών, υποχωρήσεων αλλά και νικών. Είναι το αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση και προσδοκούμε να αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για τον τερματισμό ενός καθεστώτος που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από το 2010 και μετά, ένα καθεστώς μνημονίων δανεισμού και επιτροπείας, με συνέπεια να έχουμε χάσει ως χώρα, σημαντικό μέρος της πολιτικής μας αυτονομίας.

«Για πρώτη φορά έχουμε μπροστά μας έναν ανοιχτό ορίζοντα διεξόδου. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, διότι παρά τα αρνητικά ή δύσκολα σημεία του, έχει δύο πολύ ισχυρά χαρακτηριστικά. Αφενός θα φέρει μια συνολική συμφωνία με ουσιαστικά μέτρα ρύθμισης του χρέους και αφετέρου διότι για πρώτη φορά εισάγει και θετικά μέτρα στήριξης της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας» είπε η υπουργός Εργασίας.

Για πρώτη φορά σχεδιάζεται λοιπόν μια ολιστική οικογενειακή πολιτική, είπε η υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι τα μέτρα αφορούν την πλειονότητα της κοινωνίας ως ένα δίχτυ προστασίας από τη φτώχεια. Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στους ωφελούμενους από τα θετικά μέτρα. Είπε ειδικότερα ότι:

-το εκτεταμένο επίδομα στέγασης θα καλύψει το 60% του πληθυσμού που σήμερα βρίσκεται σε νοίκι ή σε δάνειο πρώτης κατοικίας, με μια μέση επιδότηση 1.000 ευρώ το χρόνο, θα καλύψει περίπου 1.400.000 πολίτες

-το πρόγραμμα βρεφονηπιακής φροντίδας θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερα από 140.000 παιδιά να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

-το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων θα καλύψει το 50% των παιδιών που είναι σε Γυμνάσια και Δημοτικά της χώρας

-από το ενισχυμένο επίδομα παιδιού θα ωφεληθούν περίπου 3.000.000 συμπολίτες μας

-η μειωμένη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα καλύψει το 80% του πληθυσμού

-με τα μέτρα για την ενίσχυση της εργασίας θα επιχειρηθεί να σταματήσει το brain drain.

«Μέτρα ασπιρίνες, τα λέτε. Αλήθεια μπορείτε να μας θυμίσετε μια συμφωνία που φέρατε στη Βουλή που να έχει θετικά μέτρα», είπε η υπουργός απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση.

Αναφερόμενη στην κριτική της αντιπολίτευσης, ότι πλήττονται οι συνταξιούχοι, αναρωτήθηκε γιατί η ΝΔ δεν ψήφισε το έκτακτο επίδομα τον περασμένο Δεκέμβριο, που έδωσε ανάσα σε χαμηλοσυνταξιούχους.

«Μας λέτε ότι τα μέτρα που φέρνουμε είναι καταστροφή για την κοινωνία. Γιατί μας ζητούσατε να πάρουμε και άλλα τόσα για να κλείσει η αξιολόγηση; Μας λέτε ότι συμφωνούμε σε υψηλά πλεονάσματα. Εσείς γιατί είχατε συμφωνήσει σε υψηλότερα; Η συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα υπήρχε και πριν από εμάς. Και προέβλεπε πλεόνασμα ύψους 4,5% και απαιτούσαν πρόσθετα μέτρα ως το 2018, 20 δισ. Είχατε υπογράψει από το 2012 για πλεονάσματα μέχρι το 2030 μέσης τιμής 4%. Ποια ακριβώς ήταν η στρατηγική σας για το χρέος, όταν υπογράφατε γι’ αυτά τα πλεονάσματα; Θεωρούσατε ότι το χρέος είναι βιώσιμο ακόμη και αν χρειαστεί να έχουμε πλεόνασμα 4% ως το 2030;» είπε η υπουργός Εργασίας και παρατήρησε ότι εκείνοι που έχουν υπογράψει όλα αυτά, σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Μας λέτε πως τα κοινωνικά μας μέτρα είναι φαντάσματα. Σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, θεσπίσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης που σήμερα το παίρνουν 500.000 συμπολίτες μας. Παραλάβαμε προϋπολογισμό για την πρόνοια 780 εκατομμύρια και σήμερα τον έχουμε στο 1,5 δισ. Σαράντα χρόνια που κυβερνούσατε, γιατί δεν τα κάνατε; Αφήστε τα μνημόνια στην άκρη. Σαράντα χρόνια που κυβερνούσατε γιατί δεν τα κάνατε;» είπε και πρόσθεσε χειροκροτούμενη από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας:

«Με τις παρεμβάσεις για τις εργατικές κατοικίες βάζουμε τέλος στην ομηρία χιλιάδων συμπολιτών μας που επιτέλους γίνονται ιδιοκτήτες των σπιτιών τους, που είχαν να πάρουν τα σπίτια τους από το 1978. Εσείς 40 χρόνια που κυβερνούσατε γιατί δεν το κάνατε; Πριν λίγες ημέρες βεβαιώθηκε από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 1,6 εκατ. σε μεγάλη τράπεζα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Σαράντα χρόνια που κυβερνούσατε γιατί δεν το κάνατε; Πότε τα βάλατε με τους μεγάλους; Δεν τα κάνατε γιατί δεν θέλατε να τα κάνετε».

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular