Φοροεισπρακτικές ανισσοροπίες απειλούν τα έσοδα!
Τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και τις ανισορροπίες του φορολογικού συστήματος, όπως το έχουν «χτίσει» τα μνημόνια, αποκαλύπτουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων! Επίσης στοιχεία της αγοράς, δείχνουν τους κινδύνους στην επίτευξη των στόχων στα έσοδα του κράτους, όπως έχουν αποτυπωθεί στον Προϋπολογισμό. Ένα μεγάλο μερίδιο των εσόδων, από την φορολογία των επιχειρήσεων, της τάξης του 40% συγκεντρώνεται από μόνο 914
επιχειρήσεις, σε ένα σύνολο άνω των 220.000! Η συγκέντρωση αυτή, από την μία, δείχνει ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δηλώνει ζημίες ή οριακά κέρδη και από την άλλη ότι αν για κάποιο λόγο αυτές οι λίγες επιχειρήσεις καταστούν αδύναμες να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τότε κινδυνεύει το 40% των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είναι γνωστές, πέρα από τις παθογένειες του συστήματος, που προϋπήρχαν της κρίσης, μέσα στην μαύρη επταετία των μνημονίων, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Η τρομακτική πτώση της κατανάλωσης, των τελευταίων ετών, έναντι στις προ μνημονικές επιδόσεις έρχεται να προστεθεί στην υψηλή φορολογία, τη γραφειοκρατία και την έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, που διαμορφώνουν ένα αφιλόξενο κλίμα για το επιχειρείν.
Το οικονομικό επιτελείο, προετοιμάζει σχέδια για την αναβάθμιση της αγοράς, αλλά με την υποχρέωση οι όποιες αλλαγές να «χωράνε» μέσα στο μνημόνιο, η βελτίωση των όρων γίνεται με εξαιρετικά βραδύς ρυθμούς. Η σκληρή πραγματικότητα, είναι από την ανάλυση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν τα νομικά πρόσωπα φαίνεται ξεκάθαρα ότι το 70% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, εμφανίζει είτε ζημιές είτε οριακά κέρδη που δεν ξεπερνούν τις 8.000-10.000 ευρώ τον χρόνο! Αυτό σημαίνει ότι επτά στις δέκα επιχειρήσεις, είτε επιβιώνουν οριακά χρόνο με τον χρόνο, είτε «μαγειρεύουν» τα νούμερα, ώστε να γλυτώσουν από τον φόρο.
Πότε με φοροδιαφυγή και πότε με φοροαποφυγή, τα έσοδα του δημοσίου μειώνονται με αποτέλεσμα, οι ανάγκες του προϋπολογισμού, να καλύπτονται με την επιπλέον επιβάρυνση των υπολοίπων φορολογούμενων που είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να κρυφτούν. Το φαινόμενο του συστηματικού κακοπληρωτή, δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως η επιδείνωση των συνθηκών, που έχουν φέρει μείωση των εσόδων και αύξηση των εξόδων, έχει σπρώξει πολλές επιχειρήσεις, όπως και φυσικά πρόσωπα, να επιλέξουν τον δρόμο των «μπαταχτσήδων». Πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές, νομικά πρόσωπα, που, ενώ έχουν την δυνατότητα, να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, επιλέγουν να μην το κάνουν, περιμένοντας μία ευνοϊκή ρύθμιση ή κάποιον τρόπο για να διαγράψουν μέρος ή όλες τις οφειλές τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, στους 3.970 μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας απασχολούνται πάνω από 780.000 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί εργαζόμενοι (44%) των ιδιωτικών υπαλλήλων βρίσκεται σε κάτι λιγότερο από το 2% των επιχειρήσεων της ελληνικής αγοράς.
Όλα τα παραπάνω συμφωνούν με τις διαπιστώσεις της αγοράς, που αποδεικνύουν ότι τα φορολογικά έσοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές πάνω στα οποία βασίζεται η επίτευξη των στόχων του μνημονίου και το ασφαλιστικό, εξαρτώνται από εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», αυτές οι επιχειρήσεις είναι που σηκώνουν όλο το βάρος , που χρόνο με τον χρόνο γίνεται μεγαλύτερο.