Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που σχεδίασε τις πολύνεκρες επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες (pic)

Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που σχεδίασε τις πολύνεκρες επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες (pic) Είναι γνωστός εδώ και καιρό στις υπηρεσίες αντιτρομοκρατίας.
Ένας Βελγομαροκινός τζιχαντιστής, ο Οσάμα Άταρ, θεωρείται από τους ερευνητές ως ένας από τους συντονιστές από τη Συρία των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό από πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν ότι πίσω από το παρωνύμιο «Αμπού Άχμαντ», το οποίο βρήκαν πολλές φορές μπροστά τους στη διάρκεια των ερευνών, κρύβεται ο 32χρονος Οσάμα Άταρ, βετεράνος του τζιχάντ ο οποίος είναι πλέον μέλος του Ισλαμικού Κράτους, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
«Είναι ο μόνος συντονιστής από τη Συρία που έχει εντοπιστεί στη διάρκεια των ερευνών», επεσήμανε μια από τις πηγές.
Το όνομα του Αμπού Άχμαντ εμφανίστηκε πολύ γρήγορα μετά την έναρξη της έρευνας και μετά τη σύλληψη στις 10 Δεκεμβρίου στην Αυστρία του Αλγερινού Άντελ Χαντάντι και του Πακιστανού Μοχάμεντ Ουσμάν. Οι δύο άνδρες είχαν ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου 2015 από τη Λέσβο, κρυμμένοι μεταξύ των προσφύγων, μαζί με τους Ιρακινούς καμικάζι που πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν στο Σαντ ντε Φρανς στις 13 Νοεμβρίου.
Ο Χαντάντι παραδέχθηκε ότι είχαν αναλάβει την αποστολή να διεξάγουν τις επιθέσεις στο Παρίσι και ότι ο μυστηριώδης Αμπού Άχμαντ είχε οργανώσει το ταξίδι τους προς την Ευρώπη από τη Συρία.
Ο Αλγερινός ύποπτος είχε πει ότι ο Οσάμα Άταρ είναι πιθανόν ο Αμπού Άχμαντ, αφού του παρουσίασαν μια σειρά από φωτογραφίες.
Εξάλλου το όνομα Αμπού Άχμαντ εμφανίστηκε και στη διάρκεια της έρευνας που έγινε σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που βρέθηκε στα σκουπίδια κοντά σε ένα από τα κρησφύγετα που χρησιμοποίησε το τζιχαντιστικό δίκτυο στο Βέλγιο. Παράλληλα οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν βρει συνομιλίες στις οποίες μέλη του δικτύου των τρομοκρατών φαίνεται να μιλούν με τον Αμπού Άχμαντ για αποδείξεις και τρόπο δράσης, σύμφωνα με μια πηγή.
Μακρινός ξάδερφος των αδελφών αλ Μπακράουι, των καμικάζι που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις του Βελγίου, ο Οσάμα Άταρ είναι γνωστός εδώ και καιρό στις υπηρεσίες αντιτρομοκρατίας.
Δείτε τη φωτογραφία του τζιχαντιστή στη Gallery του Newsbomb
Η «Φλόγα της Ελπίδας» στο Μόλενμπεκ για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων
Ένα γλυπτό με τίτλο «Η Φλόγα της Ελπίδας» προς τιμή των θυμάτων των τζιχαντιστικών επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες εγκαινιάστηκε σήμερα στο Μόλενμπεκ, την κοινότητα της βελγικής πρωτεύουσας απ’ όπου κατάγονταν πολλοί από τους δράστες, αλλά επίσης ένα θύμα.
«Από την 13η Νοεμβρίου τίποτα δεν είναι το ίδιο στην κοινότητά μας», τόνισε η δήμαρχος του Μόλενμπεκ Σεν Ζαν, Φρανσουάζ Σεπμάν, κατά την ομιλία που εκφώνησε στην τελετή των εγκαινίων, αναφερόμενη στις επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι (130 νεκροί) πριν από έναν χρόνο.
Πολλές δεκάδες άνθρωποι παρέστησαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην μεγαλύτερη πλατεία της πόλης.
Ο Μαροκινός καλλιτέχνης Μουσταφά Ζουφρί φιλοτέχνησε ένα γλυπτό, ένα κουτί με ορθογώνιο σχήμα που είναι διάτρητο από σχήματα που παραπέμπουν στην αραβική καλλιγραφία.
Η «αφηρημένη διάσταση» του έργου «επιτρέπει σε κάθε πολίτη να εξοικειωθεί με τα στοιχεία της κουλτούρας του άλλου» εξήγησε ο Αμπντελά Μπουσούφ, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της μαροκινής κοινότητας στο εξωτερικό, της οργάνωσης που χρηματοδότησε το γλυπτό.
Από τη βάση του διακρίνεται ένα φως που υπενθυμίζει τα εκατοντάδες κεριά τα οποία οι κάτοικοι είχαν ανάψει στην ίδια πλατεία μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Το Μόλενμπεκ «τιμωρήθηκε διπλά» είπε ο Μπουσούφ. Ως «θύμα», καθώς μια νεαρή μητέρα από μια οικογένεια της περιοχής σκοτώθηκε στην έκρηξη στο μετρό των Βρυξελλών την 22α Μαρτίου (32 νεκροί συνολικά).
Όμως επίσης «δυστυχώς άδικα» καθώς η κοινότητα «στιγματίστηκε» όταν αποκαλύφθηκε ότι πολλοί τζιχαντιστές προέρχονταν από αυτή τη συνοικία.
Το έργο αυτό που εγκαινιάστηκε σήμερα επρόκειτο να παρουσιαστεί με αφορμή τα 50 χρόνια από την μετανάστευση των Μαροκινών στο Βέλγιο, όμως τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν άλλαξαν τον αρχικό σχεδιασμό.
«Το έργο ονομάζεται "η Φλόγα της Ελπίδας". Η ελπίδα είναι σαν την αγάπη, είναι κάτι που μας επιτρέπει να ζούμε» είπε ο Μοχάμεντ ελ Μπασρί, σύζυγος της γυναίκας που έχασε την ζωή της στην τρομοκρατική επίθεση στο μετρό, ο οποίος παρέστη σήμερα στην τελετή.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular