Τα σχέδια του ESM για το ελληνικό χρέος

Τα σχέδια του ESM για το ελληνικό χρέος - Κεντρική ΕικόναΤρεις βραχυπρόθεσμες κινήσεις ετοιμάζει μέχρι το τέλος του έτους για το ελληνικό χρέος ο ESM, με στόχο να «παντρέψει» τη βιωσιμότητά του με τα χαμηλότερα πλεονάσματα που ζητούν το ΔΝΤ και η χώρα μας για μετά το 2018. Ταυτόχρονα όμως, ζητά από τη χώρα μας να οριστικοποιήσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017 – 2021, ώστε να αρχίσει η συζήτηση και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.


Όπως επιβεβαίωσε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να έχει έτοιμη την έκθεσή του για τους πιθανούς τρόπους αναδιάρθρωσης του χρέους μέχρι το τελευταίο eurogroup της χρονιάς στις 5 Δεκεμβρίου. Εφόσον μέχρι τότε έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να συζητήσουν επί αυτών των προτάσεων, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσει και το ΔΝΤ εάν θα μπει στο ελληνικό Πρόγραμμα. Η βασική φιλοσοφία των κινήσεων που μελετά ο ESM δεν περιλαμβάνει απομείωση («κούρεμα») του χρέους, αλλά διευθέτηση  του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, ώστε να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο το βάρος των τοκοχρεολυσίων τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την εικόνα του χρέους, την περίοδο 2022 – 2026 οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα επίπεδα, που ενδεχομένως να είναι μη εξυπηρετήσιμα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα είπε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:


·         η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των λήξεων του χρέους

·         η μείωση του περιθωρίου κινδύνου των επιτοκίων

·         η μείωση του εύρους των επιτοκίων για το 2017

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της επόμενης δεκαετίας εξαρτώνται από το πόσο «γενναία» θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Διότι, εάν η μείωση των επιτοκίων κι η επιμήκυνση των ωριμάνσεων αποφέρουν ένα σημαντικό όφελος για τον προϋπολογισμό τότε το χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο ακόμα και με χαμηλότερους στόχους για το πλεόνασμα, όπως ζητά επίμονα η Αθήνα αλλά και το ΔΝΤ.

Πάντως, ακόμα κι αν καταφέρει η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τη δύσκολη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, η εφαρμογή των μέτρων, που θα παρουσιάσει ο ESM, δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βάζει και πάλι βέτο στο ελληνικό αίτημα, επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εξεταστούν αφού ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular