«Υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας
«Η Ελληνο-Ρωσική συνεργασία αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας σύγχρονης, ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Putin «επιστέγασμα μιας σειράς επαφών», που σηματοδοτεί «την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών», που, όπως είπε, είναι διαχρονικές.
Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, ενώ κατέστησε σαφές πως πρόκειται για συστατικό στοιχείο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, καθώς «δε φοβόμαστε να ανοίξουμε τα κλαδιά μας στον κόσμο».
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η επίσκεψη Putin συμπίπτει με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των συμφωνιών που υπέγραψαν.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν και οι προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.
Την ικανοποίηση του για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και μεταξύ ΕΛΠΕ - Rosneft εξέφρασε, στη συνέχεια, ο έλληνας πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε, ακόμα στο ζήτημα του τουρισμού, τονίζοντας πως «προχωρούμε συντονισμένα στον τουρισμό, ώστε η Ελλάδα να γίνει βασικός προορισμός για τους Ρώσους».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «συμφωνήσαμε στην ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του πολιτικού μας διαλόγου», γνωστοποιώντας ότι «υιοθετήσαμε και σχετικό κείμενο πολιτική διακήρυξης».
Ακόμα, ανέφερε πως: «Συνομιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις, με αιχμή την αξιοποίηση δυνατοτήτων επενδύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα των δύο χωρών.
Ανταλλάξαμε ακόμα, απόψεις για ζητήματα περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων, όπου συμφωνήσαμε στην αναβάθμιση του πολιτικού μας διαλόγου».
Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα στηρίζει τις διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, αλλά και ότι υποστηρίζει την εξασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να επέλθει μόνο στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μίνσκ.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πως ο τομέας της ενέργειας αποτελεί κεντρικό τομέα της ανάπτυξης της χώρας, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτοί σε συνεργασίας με βάση το εθνικό συμφέρον.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως αγωγός θετικής ενέργειας».
Κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις της Ελλάδας να στηρίξει ή μη τη διατήρηση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο κ. Τσίπρας, αποφεύγοντας να απαντήσει, σχολίασε πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς.
Καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να έχει το ρόλο που έχει η Ελλάδα ως γέφυρα της Ευρώπης με τη Ρωσία.
Δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, αλλά ο διάλογος».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ειρήνευση στην Ουκρανία, προσθέτοντας, εντούτοις, ότι «δε μπορεί να υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «σήμερα επικυρώθηκε ο αναβαθμισμένος διάλογος μεταξύ των δύο χωρών», προσθέτοντας χαριτολογώντας ότι «αποδείξαμε ότι μπορεί να υπάρχουν και Μνημόνια θετικά».
Ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι η πρωτοφανής προσφυγική κρίση αποτελεί άμεση επίπτωση του Συριακού, χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας και ΗΠΑ - Ρωσίας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η οικονομική συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, σε μία στιγμή μετάβασης», ενώ ανέφερε: «Περνάμε σε μία εποχή σταθερότητας, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις στρατηγικής σημασίας
Ευχής έργον να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός ρώσων τουριστών.
Οι δύο λαοί συνδέονται από βαθιά αισθήματα φιλίας.
Κάνουμε ότι μπορούμε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με το νέο σύστημα απονομής της βίζας.
Με μεγάλη χαρά θα δούμε ρωσικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς για αποκρατικοποιήσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου