Ένας αρραβώνας και ένα… φλερτ στο Μαξίμου

Ένας αρραβώνας και ένα... φλερτ στο Μαξίμου

Μπορεί η επίσημη ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά να έμεινε στο προσφυγικό, ωστόσο η «μεγάλη εικόνα» που εξέπεμψε την Τρίτη το Μέγαρο Μαξίμου μετά από τη συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον Φώτη Κουβέλη ξέφυγε κατά πολύ από αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε με την επανάληψη μίας αποστροφής του λόγου του τόσο απέναντι στη Φώφη Γεννηματά, όσο και στον Φώτη Κουβέλη να καταστήσει σαφείς τους σχεδιασμούς του και να στείλει τα αντίστοιχα μηνύματα, υπογραμμίζοντας σε αφμότερους την «ανάγκη να συνεννοηθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση».

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για ιδιαιτέρως θερμό κλίμα με διάθεση συνεννόησης στις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, οι οποίες a priori χαρακτηρίστηκαν ως άνοιγμα στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, μπροστά στο νέο διαμορφούμενο δίπολο Αριστερά - Δεξιά που ορθώνεται στο πολιτικό σκηνικό μετά την εκλογή Μητσοτάκη και το άνοιγμα στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στο κέντρο του πολιτικού άξονα. Δεν είναι τυχαία εξάλλουν η επιλογή του επιτελείου του πρωθυπουργού να μπει το ραντεβού με τον Φώτη Κουβέλη, το οποίο εκκρεμούσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, την ίδια μέρα με τη Φώφη Γεννηματά, με το Μαξίμου να επιδιώκει να στείλει ένα σαφές μήνυμα με άρωμα «κεντροαριστεράς» και να εντείνει τις πιέσεις προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η πρόθεση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για κλιμάκωση των πιέσεων προς την Κεντροαριστερά είναι δεδομένες, με στόχο να αναγκάσει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ να πάρει σαφή θέση στο νέο πολιτικό σκηνικό, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» ανοιχτά αμφισβητούν τις πολιτικές επιλογές της Φώφης Γεννηματά και δηλώνουν τη ροπή τους προς το «μεταρρυθμιστικό» ρεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η κάλυψη του διαγραφέντος Λεωνίδα Γρηγοράκου και η άρνηση της... αβύσσου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μία μόλις ημέρα πριν τη συνάντηση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον πρωθυπουργό.

Και αν και από τη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν πως τη συνάντηση απασχόλησε μονάχα το προσφυγικό, δεδομένο είναι πως η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να περιχαρακώσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απέναντι στις πιέσεις ένθεν κακείθεν, καθώς και ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τη γραμμή σύμπλευσης με τη ΝΔ, όπως επιδιώκει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτουν τους ισχυρισμούς για «σανίδα σωτηρίας» λόγω των ασφυκτικών πιέσεων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης από την πλευρά των πιστωτών και παραπέμπουν στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας για μία συνεννόηση των δυνάμεων από το κέντρο και στα αριστερά του πολιτικού άξονα ώστε να ανακοπεί η επέλαση των ακραίων φωνών και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με στόχο μία εναλλακτική διεξόδου από την κρίση. Σε αυτό το μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στις τελευταίες συνεντεύξεις του, ενώ ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε σε άρθρο του μία ημέρα πριν τη συνάντηση Τσίπρα - Γεννηματά ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκούτας. Ο κ. Σκούτας σε άρθρο του με τίτλο «Κεντροαριστερά: Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» προάγει τη συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στη Δεξιά, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς την απομάκρυνση του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου και του περιβάλλοντός του στην τελευταία παράγραφο του άρθρου: «Αν λοιπόν στην Ελλάδα πρόκειται να συνεχίσει να υπάρχει πολιτική έκφραση της κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας, αυτή πρέπει να οριοθετηθεί από το νεοφιλελευθερισμό και τη συμμαχία με τη ΝΔ.Κάνοντας τις αναπόφευκτες ρήξεις με όσους ονειρεύονται να γίνουν αντιπρόεδροι της ΝΔ, ομότιμοι δηλαδή του κ. Γεωργιάδη».

Νέα «καρφιά» Γεννηματά με αφορμή το προσφυγικό

Με έμφαση στο προσφυγικό αλλά και με αιχμές κατά της ΝΔ με αφορμή το εν λόγω ζήτημα, η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να στείλει πολιτικό μήνυμα νέας αποστασιοποίησης από τη ΝΔ, θέτοντας εκ των πραγμάτων στην ίδια «δυσμενή» θέση και τον αμφισβητία της, Ευάγγελο Βενιζέλο. «Τα είπα και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δυστυχώς τότε η ΝΔ είχε επιλέξει να μη συνταχθεί» σημείωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θέτοντας εκ νέου διαχωριστικές γραμμές ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συμφώνησαν πως το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καλή την πρωτοβουλία που πήρε η κ. Γεννηματά να συναντηθούν για το προσφυγικό, «δεδομένου ότι είναι ένα θέμα που υπερβαίνει μικροκομματικές αντιθέσεις», όπως είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, διεθνές ζήτημα, αλλά τη χώρα μας ιδιαίτερα. Θα έλεγε κανείς ότι παίρνει διαστάσεις εθνικού θέματος», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «παρότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έξω από μικροκομματικές αντιθέσεις, ωστόσο, έχει σημασία αν κανείς θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μέσα από μια προοδευτική αντίληψη για την ανάγκη να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στους πρόσφυγες, στους κυνηγημένους αυτού του κόσμου, στους αδύναμους που φεύγουν από τον πόλεμο για να βρουν τη δυνατότητα να ζήσουν ή αν θα επικρατήσουν ξενοφοβικά αντανακλαστικά όπως δυστυχώς επικρατούν σε αρκετές χώρες μιας συντηρητικής Ευρώπης σήμερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, ότι υπ’ αυτή την έννοια, θεωρεί ότι οι προοδευτικές δυνάμεις τόσο στον τόπο όσο και σε όλη την Ευρώπη πρέπει να ψάξουν κοινούς τόπους για μια κοινή γραμμή.

Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά είπε ότι πράγματι προκάλεσε αυτή τη συνάντηση γιατί πιστεύει ότι το προσφυγικό είναι ένα εθνικό ζήτημα. «Τα είπα και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δυστυχώς τότε η ΝΔ είχε επιλέξει να μη συνταχθεί», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά , για να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να τελειώσει η συζήτηση για την απομόνωση της χώρας μας και τον κίνδυνο απένταξης της από τη ζώνη Σένγκεν». Είπε ακόμη ότι «ανεξάρτητα από τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ολιγωρίες τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στις διαστάσεις του αυτό το ζήτημα». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα και ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να σηκώσει στις πλάτες της την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος μόνη της.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχει πάρει και παίρνει πρωτοβουλίες. Υπενθύμισε ότι είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στη Σύνοδο της Μάλτας με συγκεκριμένες προτάσεις, και ότι έστειλε επιστολή το περασμένο Σάββατο στον πρόεδρο του PES Σεργκέι Στάνισεφ, τον Πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάννι Πιτέλα, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης. Σημείωσε ότι υπήρχε ανταπόκριση από τον Τζ. Πιτέλα, με μια πολύ θετική δήλωση για τη χώρα. Εξαιρετική ανταπόκριση, σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Η κ. Γεννηματά είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες και τόνισε ότι «είναι ώρα κοινής δράσης Ελλάδας και Ευρώπης», για να συμπληρώσει ότι αυτό είναι το μήνυμα της συνάντησης.

«Αρραβώνας» με Κουβέλη εφ' όλης της ύλης

«Αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις μαζεμένες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Φώτη Κουβέλη με τον οποίο συμφώνησαν, όπως είπαν, στην ανάγκη να συμβάλλουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση και για να προχωρήσει η χώρα μπροστά.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις θέσεις του ως προς τα ζητήματα που συζητήθηκαν, είπε ότι η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό θα είναι ανοικτή και, απαντώντας για τα σενάρια περί επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ ή συμμετοχής του σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο.

Ως προς το κοινωνικοασφαλιστικό είπε ότι «υπάρχει ανάγκη να προκύψουν διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να είναι δίκαιη η κατανομή και των βαρών και η αντιμετώπιση της αποτελεσματικότητας του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αντικείμενο κομματικών ή και μικροκομματικών αντιπαραθέσεων».

Για το προσφυγικό σημείωσε ότι είναι μείζον, εθνικό ζήτημα και πως «το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων οφείλει να προσέλθει με συγκεκριμένες θέσεις, αλλά και με στήριξη μιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση ενός, πλέον, εθνικού ζητήματος».

Πρόσθεσε ότι «διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν και στα ζητήματα των αγροτών και θέλω να πιστεύω ότι προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτατα».

Είπε ότι η αναπτυξιακή διαδικασία «πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, με συγκεκριμένες στοχεύσεις και προτεραιότητες διότι η διέξοδος μπορεί να αναζητείται συστηματικά στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου».

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε και «τις απαράδεκτες πιέσεις που σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασκούν οι δανειστές που οφείλουν να αντιληφθούν ότι η λιτότητα και το περίφημο δόγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που λειτουργεί ως ασφυκτικός κορσές πρέπει και να χαλαρώσει και να εγκαταλειφθεί».

«Η χώρα πορέυεται μέσα από δυσκολίες και το κυβερνητικό έργο οφείλει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις των δανειστών και ταυτόχρονα και όλα εκείνα που βαριά πέφτουν στις πλάτες της κοινωνίας», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται και στηρίζει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κουβέλης είπε ότι οι βασικές συντάξεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να μειωθούν και πως είναι αντίπαλος προς την οποιαδήποτε σκέψη για κάτι τέτοιο. Βεβαίως το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα πρέπει να επανακαθορισθεί, πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν θα γίνει πιο συγκεκριμένη η συνεργασία καθώς μιλά για συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι «μιλώ αυτή την ώρα για το κυβερνητικό έργο, για την προοδευτική διακυβέρνηση η οποία οφείλει να επιτύχει, αποφεύγοντας λάθη και προχωρώντας προς τα μπροστά με συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται στη δίκαιη κατανομή των βαρών, στην αναπτυξιακή διαδικασία αλλά και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον ανακαθορισμό ακόμη και της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας».

Ως προς το εάν είναι απαραίτητη εκ μέρους της κυβέρνησης η διεύρυνση στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και τον προδοευτικό χώρο, απάντησε: «Όχι, δεν συζητήσαμε κάτι τέτοιο», για να προσθέσει πως «αυτό που αφορά στην προσωπική μου πολιτική άποψη είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διαμορφούμενο φαινόμενο διπολισμού και όχι δικομματισμού».

Είπε ειδικότερα ότι στη χώρα προωθείται η συγκρότηση αυτών των δύο πόλων και προσδιοριστικό χαρακτηριστικό αυτού του νέου διπολισμού «θα είναι απο τη μια ένας νεφελώδης νεοφιλελευθερισμός, όσο και νεφελώδης μεταρρυθμισμός, και από την άλλη ένας πόλος, ενδεχομένως με περισσότερα του ενός κόμματος, που θα αφορά στην προοδευτική πορεία της χώρας και στο προοοδευτικό αριστερό περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτές οι κρίσεις αναδεικνύουν, και στον τόπο μας και στην Ευρώπη, τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις. Προοδευτικές δυνάμεις που πρέπει να έχουν πρόταση και τόλμη για την επίλυση όλων των γόρδιων δεσμών των παράλληλων κρίσεων, της οικονομικής, της προσφυγικής κρίσης, της κρίσης αστάθειας, σε αντίθεση με συντηρητικές δυνάμεις που υψώνουν τείχη και ακολουθούν μια μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που είναι αποτυχημένη».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε δε πως «παλεύουμε και πιστεύουμε ότι είμαστε από καλύτερες θέσεις, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καθότι διαμορφώνονται δυνατότητες για περισσότερες και ισχυρότερες συμμαχίες της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

«Αλλά Φώτη, γνωρίζεις ότι εμείς τις μάχες που έχουμε να δώσουμε, δεν τις δίνουμε με τις κοινωνικές ομάδες εντός της χώρας αλλά με όσους θέλουν τη χώρα σε δυσμενή θέση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε «και αυτές είναι οι κρίσιμες μάχες για τις οποίες χρειάζεται και υποστήριξη των προοδευτικών δυνάμεων σε αυτή την προσπάθεια αλλά και συνείδηση του εθνικού καθήκοντος, διότι είναι εθνικές μάχες αυτές, είναι και κοινωνικές και εθνικές μάχες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular