Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται ότι θα θέσει και επίσημα η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ κατά την σημερινή επίσημη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
¨Όπως και κατά την περσινή εαρινή σύνοδο έτσι και φέτος η κ. Λαγκάνρτ θεωρείται βέβαιο ότι θα δεχθεί ερωτήσεις για το θέμα ανοίγοντας το δημόσιο διάλογο εν όψει και της συνολικής συμφωνίας που προσδοκούν να έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας μέχρι και το Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Τις προηγούμενες ημέρες κ. Λαγκάρντ είχε πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ελλάδα προχωρά στις μεταρρυθμίσεις που ζητά το Tαμείο και τώρα θα πρέπει αν πάρουν αποφάσεις οι δανειστές της από την Ευρώπη.
Σε κάθε ευκαιρία τον τελευταίο καιρό η ηγεσία του ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς μια λύση που θα καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος το Ταμείο δεν θα δεχθεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα παρά τις πιέσεις που ασκεί κυρίως η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Στην λύση για το χρέος περιλαμβάνουν και την μια βιώσιμη λύση για την δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το 2018.
Το ΔΝΤ παρότι θα παραδεχθεί τελικά ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 επιμένει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί για περισσότερα χρόνια αφού από την μια κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και νέα μέτρα που δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία και από την άλλη θα έθετε σε κίνδυνο και το ίδιο το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας
Η αναθεώρηση
Την πεποίθησή του αυτή πέρασε και στην έκθεση για την πορεία και τις προοπτικές των οικονομικών των κρατών μελών του Οργανισμού.
Στις προβλέψεις του για την Ελλάδα αναθεώρησε την πρόβλεψη του για το 2017 από το 2,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε το περασμένο Οκτώβριο ( η οποία ήταν παραδόξως η καλύτερη πρόβλεψη για την Ελλάδα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς ) κατά 0,6% του ΑΕΠ στο 2,2% του ΑΕΠ και από 3,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε για το 2018 τώρα προβλέπει ανάπτυξη κατά 0,4% μικρότερη δηλαδή 2,7% του ΑΕΠ.
Όλα αυτά έχοντας στοιχεία μόνο για το πρώτο τρίμηνο του έτους Τονίζεται πάντως ότι αν η Ελλάδα υλοποιήσει στο σύνολο τους τα μέτρα που έχει αναλάβει μέσα από το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας που έχει υπογράψει με τον ESM είναι δυνατό να πετύχει στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 ανάπτυξη που θα φτάνει το 4,2% έναντι ύφεσης 0,8% του ΑΕΠ το 2016 ενώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο ο διεθνής οργανισμός παραμένει εξαιρετικά απαισιόδοξος μεσοπρόθεσμα αφού για το 2022 προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ έναντι αντίστοιχης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ίδιο διάστημα.
Ο Στίβεν Μνούτσιν ευελπιστεί να βρεθεί λύση στην κατάσταση της Ελλάδας (Greece situation) στο «κοντινό μέλλον».
Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ κ. Στίβεν Μνούτσιν σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας επανέλαβε τη θέση του Αμερικανού Προέδρου κ. Ντόναλντ Τραμπ και επέμεινε ότι η λύση για την Ελλάδα είναι θέμα της Ευρώπης. Τόνιζε πάντως ότι «θα παρακολουθήσει το θέμα της Ελλάδας επειδή είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες αγορές».