ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ ΧΗΡΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ!
Αλλάζουν όλες στις συντάξεις χηρείας αλλά και στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος δεν αστειεύεται και συνεχίζει τις... ανατροπές-περικοπές! Κόβει οριστικά και τα μερίσματα από το Μετοχικό Ταμείο με τη συμπλήρωση τριετίας.
Της Αμέλιας Αναστασάκη
Δεν είναι μόνο οι μειώσεις-σοκ έως 35% που θα υποστούν οι νέες συντάξεις, δεν είναι μόνο ο επανϋπολογισμός των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων από τον οποίο θα προκύψουν τεράστιες περικοπές στα μηνιαία εισοδήματά τους, ο νόμος Κατρούγκαλου δεν «πτοείται» και φέρνει και δραστικές αλλαγές και στις συντάξεις χηρείας, ενώ «βάζει» οριστικό τέλος και στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων!
Την εμφάνισή τους κάνουν καθημερινά υπουργικές Αποφάσεις που προκαλούν την έντονη ανησυχία όλων των συνταξιούχων. Οι τελευταίες που εκδόθηκαν χτυπούν κυρίως τις χήρες των ασφαλισμένων-συνταξιούχων του Δημοσίου και στρατιωτικών. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές, αφορούν στις συντάξεις που μεταβιβάζονται για θανάτους που επέρχονται από 13/5/2016 και μετά, και στηρίζονται αφενός στην θέσπιση ορίου ηλικίας στα 55 αφετέρου στη μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται ο επιζών σύζυγος στο 50% από 70%!
Και εδώ, αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει με τις γυναίκες που χάνουν τους συζύγους τους και είναι κάτω των 55 ετών! Εκείνες πώς θα ζήσουν, εάν δεν εργάστηκαν ποτέ! Θα πρέπει στα 50 τους να βγουν στην αγορά εργασίας για να κατορθώσουν να επιβιώσουν; Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει ξανά το σκληρό της πρόσωπο... Και ο νόμος είναι ξεκάθαρος! Εφόσον ο θάνατος επήλθε από 13/05/2016 και εφεξής, θα πρέπει η χήρα να είναι τουλάχιστον 55 ετών! Αλλιώς...
Διαβάστε παρακάτω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας επιζώσας συζύγου στρατιωτικού... (δημοσιεύτηκε στο blog papaparisis' blog)
3 χρόνια σύνταξη και μετά διακόπτεται οριστικά
Όπως διαπιστώνει κανείς, η ενημέρωση είναι σαφής: «Η σύνταξή σας καταβάλλεται από την πρώτη του επομένου του θανάτου του συζύγου σας μήνα και διακόπτεται οριστικά με τη συμπλήρωση της τριετίας»... Σύμφωνα με τον νόμο, η επιζώσα σύζυγος δικαιούται σύνταξης μόνο εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας της, κατά την ημερομηνία θανάτου του ασφαλισμένου-συνταξιούχου συζύγου.
Αναλυτικά, θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου. Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το όριο κατά το έτος που επήλθε ο θάνατος, χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής. Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία. Εφόσον στο μεταξύ συμπληρώσει το 55ο έτος, η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Εάν το 55ο έτος δεν συμπληρώνεται εντός της 3ετίας, η σύνταξη διακόπτεται στη λήξη της και δεν επαναχορηγείται.
Ποια είναι η εξαίρεση του κανόνα
Εξαίρεση στον γενικό αυτό κανόνα προβλέπει η απόφαση, στην περίπτωση που η χήρα ή ο χήρος έχουν άγαμα και ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών, εφόσον σπουδάζουν. Τότε, η σύνταξη χηρείας συνεχίζει να καταβάλλεται στον επιζώντα, ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου, για όσο διάστημα τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν. Μάλιστα, αν ο δικαιούχος συμπληρώσει τα 55 πριν τα παιδιά ενηλικιωθούν ή τελειώσουν τις σπουδές τους, τότε θα χάσει προσωρινά τη σύνταξη όταν τα παιδιά γίνουν 18 ή 24, αλλά θα την ξαναπάρει διά βίου στα 67.
Το ίδιο συμβαίνει και όταν τα παιδιά είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε εργασία ή ο επιζών σύζυγος είναι ανίκανος για κάθε εργασία με ποσοστό 67% και άνω. Προσοχή. Και στον δημόσιο τομέα η ανικανότητα εξετάζεται εάν υπάρχει κατά τον χρόνο θανάτου και όχι μεταγενέστερα αυτού.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για όσους ή όσες λαμβάνουν συντάξεις χηρείας και η ηλικία τους είναι κάτω του ορίου, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υποστούν και οριστική διακοπή και στο Μέρισμά τους από το Μετοχικό Ταμείο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου