Τι φέρνει η προεδρία Τραμπ σε Ευρώπη, Ρωσία και Ασία

Τι φέρνει η προεδρία Τραμπ σε Ευρώπη, Ρωσία και Ασία


Στην Ουάσιγκτον είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα όλου του πλανήτη όπου ορκίστηκε πριν λίγες ώρες ο νέος αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στην ομιλία του ότι η 20η Ιανουαρίου του 2017 θα είναι μια μέρα ορόσημο κατά την οποία, ο αμερικανικός λαός έγινε και πάλι ο κυρίαρχος του έθνους.

«Οι λησμονημένοι άνδρες και γυναίκες αυτής της χώρας θα έρθουν ξανά στο προσκήνιο», υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος και έκανε λόγο για «ένα ιστορικό κίνημα, που ο κόσμος δεν έχει δει άλλο ξανά».

Σε αρκετές συνεντεύξεις και προεκλογικές του συγκεντρώσεις βέβαια ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως εξηγήσει τον βασικό πυλώνα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει ως πρόεδρος. «Πρώτα η Αμερική», τόνιζε ο νέος πλανητάρχης.

Οι περισσότερες χώρες του κόσμου και οι μεγαλύτεροι στρατιωτικοί,. Πολιτικοί και οικονομικοί εταίροι της Ουάσιγκτον, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, κάτι που φάνηκε πολύ έντονα στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Γκάμπριελ: Η ομιλία Τραμπ ήταν σε υψηλούς εθνικιστικούς τόνους

Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της, δήλωσε ο Γερμανός αντιπρόεδρος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Γκάμπριελ έκανε λόγο για μια ομιλία με υψηλούς εθνικιστικούς τόνους, λέγοντας πως »πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια δύσκολη διαδρομή».

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αλλά ο Τραμπ έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνησή του θα επιβάλει δασμούς ύψους 35% στα αυτοκίνητα που η γερμανική βιομηχανία BMW σχεδιάζει να παράγει σε ένα νέο εργοστάσιο στο Μεξικό και να εξάγει στην αμερικανική αγορά.

Οικονομικό πόλεμο φοβάται η Κίνα

Έντονη είναι η αβεβαιότητα και στην Κίνα, καθώς τα σχέδια του Τραμπ για τον προστατευτισμό της αμερικανικής οικονομίας μεταφράζονται σε έναν οικονομικό και εμπορικό πόλεμο με άγνωστες συνέπειες για τις δύο χώρες.

Ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζιπίνγκ, ο οποίος υπερασπίστηκε την παγκοσμιοποίηση, τάχθηκε κατά του απομονωτισμου και δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στο ρόλο του βασικού υπερασπιστή των ανοιχτών αγορών.

Ολάντ: Δεν έχουμε ανάγκη εξωτερικούς συμβούλους

Αξίζει να σημειωθεί πως αιχμηρός κατά των κινήσεων Τραμπ ήταν και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη «δεν έχει ανάγκη εξωτερικούς συμβούλους για να της λένε τι να κάνει».

Αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικάνους για τις σχέσεις Τραμπ - Πούτιν

Αυτό όμως που προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις ακόμη και εντός του ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι πως ο Τραμπ βάζει στην ίδια μοίρα παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ και αντιπάλους, όπως είναι η Ρωσία.

Τόσο δημοκρατικοί όσο και ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές απορρίπτουν την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular