Με τρεις επισημάνσεις έδωσε το στίγμα του ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του ως παρατηρητή στη σύναξη των Ευρωσοσιαλιστών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά του Brexit.
Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο γεγονός ότι η Μ. Βρετανία αντιμετωπίζεται με εξαιρετική ευγένεια, την ώρα που όταν έκανε η Ελλάδα δημοψήφισμα για να εγκρίνει ένα πρόγραμμα υπέστη χειρότερη αντιμετώπιση.
«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πέρυσι έκανε ένα δημοψήφισμα για το αν αποδέχεται την πρόταση Γιούνκερ και αντιμετωπίστηκε πολύ πιο επιθετικά σε σχέση με την Βρετανία που σήμερα αποχωρεί από την Ε.Ε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο στάθηκε ο πρωθυπουργός αφορά στο ότι υπάρχει ένα συνολικό ζήτημα ευρωσκεπτικισμού, αναφέροντας ως παραδείγματα τις πρόσφατες εκλογές στην Αυστρία, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός προοδευτικού πόλου που να διεκδικεί την ηγεμονία στα ευρωπαϊκά πράγματα.
«Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των συντηρητικών στην Ευρώπη. Πρέπει να υπάρξει ένας προοδευτικός πόλος που θα διεκδικήσει την ηγεμονίας για την επανίδρυση της κοινωνικής Ευρώπης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας μίλησε για το ποιος θα διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση με τους Βρετανούς, θέμα που αναμένεται να θέσει και μέσα στη Σύνοδο. Θέση μας είναι πως πρέπει να το κάνουν οι θεσμοί. Δηλαδή η Ε.Ε. και να συμμετέχει και το Ευρωκοινοβούλιο και να μην είναι αντικείμενο διακυβερνητικών συνεννοήσεων, δηλαδή ερήμην ευρωπης κ θεσμών, ανέφερε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου