Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του Ποταμιού. Το μεσημέρι θα γίνει η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την έγκριση της εισήγησης του Σταύρου Θεοδωράκη, στην οποία προτείνει τη συγκρότηση του Κοινοβουλίου του Κέντρου, όπως το ονόμασε, όπου όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου χώρου και της Κεντροαριστεράς θα ξεκινήσουν διάλογο από τη βάση για να προκύψει ή μη τρίτος πολιτικός πόλος ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται να ακολουθήσει η εκλογή του νέου επικεφαλής, όπου υποψήφιος εκτός από τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι και ο Παύλος Ελευθεριάδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Θα εκλεγούν επίσης τα νέα όργανα του Ποταμιού τα οποία προβλέπονται από το Καταστατικό, το οποίο εγκρίθηκε την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, την Παρασκευή, το βράδυ.
Κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών εργασιών ξεχώρισαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών Σπύρου Λυκούδη και Χάρη Θεοχάρη.
Ο Σπύρος Λυκούδης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος στον μεσαίο χώρο και τον διάλογο με την Κεντροαριστερά. «Υποστηρίζω, με πεποίθηση και αυτοπεποίθηση, ότι μόνο η δημιουργία ενός νέου και μεγάλου πολιτικού χχηματισμού στο Μεσαίο Χώρο, στο ριζοσπαστικό κοινωνικό και πολιτικό Κέντρο, που μπορεί να συγκροτηθεί από κόμματα, δυνάμεις οι οποίες συγκλίνουν στην επιδίωξη κοινών πολιτικών στόχων, για τη ανασυγκρότηση και ανάταξη της πατρίδας μας, μόνο ένας τέτοιος φορέας μπορεί να ανοίξει δρόμους. Η σημερινή στασιμότητα μας μπορεί ταχύτατα να μεταβληθεί σε άτακτη υποχώρηση και αμελητέα εκλογική απήχηση εάν επικρατήσουν αντιλήψεις κομματικού πατριωτισμού και δυνάμεις αδράνειας. Αν αφήσουμε να λειτουργήσουν οι φοβίες μας μπορεί να μετατρέψουν τα σημερινά δημοσκοπικά προβαδίσματα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ σε ανεπίστρεπτα ισχυρά ρεύματα. Θα είναι τότε αργά», τόνισε.
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Χάρη Θεοχάρη, καθώς άφησε αιχμές για την οργανωτική κατάσταση και τον τρόπο λειτουργίας του Ποταμιού, αποδίδοντας ευθύνες και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ανέπτυξε πέντε στόχους για τη χώρα και την επανίδρυση του Ποταμιού.
Ο Χάρης Θεοχάρης, μεταξύ άλλων, είπε: «Χρειάζεται η χώρα επανεκκίνηση. Ένα εθνικό σχέδιο δράσης για να φύγει μπροστά. Αλλά υπάρχει και σχέδιο για το Ποτάμι. Γιατί εγώ δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα που πάλι θα αιφνιδιαστεί από την προκήρυξη τον επόμενων εκλογών και θα αναγκαστεί να διαλέξει τον Κυριάκο, την Φώφη ή τον Αλέξη. Γιατί εγώ δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα που αναρωτιέται αν είναι στο 1,5% ή στο 2,5% και πόσο μας δίνει η αναγωγή. Γιατί εγώ δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα χωρίς συλλογικότητα στην ηγεσία. Το Ποτάμι έπρεπε από τον Σεπτέμβριο να επανιδρυθεί. Θα έπρεπε να πάρει γενναίες αποφάσεις. Να οργώσει τη χώρα για να επανασυνδεθεί με την κοινωνία».
Προσέθεσε, μάλιστα, για τον δικό του ρόλο. «Θέλω να δώσω μια απάντηση σε όσους με έχουν ήδη μετακινήσει σε άλλο κόμμα. Δεν με ενδιαφέρουν οι ρόλοι. Η ιστορία της χώρας δεν είναι η ιστορία των κομμάτων και των προσωπικών φιλοδοξιών. Δεν ψάχνω την αναπαραγωγή της βουλευτικής μου ιδιότητας, αλλά περιμένω να δω από το συνέδριο αν είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου