Προκλητική απόφαση της Αυστρίας που παραβιάζει ξεκάθαρα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Ακόμη και Σύροι πρόσφυγες επιστρέφονται και ακολουθούν την αντίστροφη πορεία στον "βαλκανικό διάδρομο", με το αιτιολογικό ότι "δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές της Συρίας".
AdTech Ad
Όπως επιβεβαίωσαν χθες στο "Έθνος" ελληνικές διπλωματικές πηγές στην Κροατία, για πρώτη φορά επαναπροωθήθηκαν από την Αυστρία στη Σλοβενία και από εκεί στην Κροατία 44 Σύροι πρόσφυγες. Για το θέμα υπήρξε χθες επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ.
Στήνουν οδοφράγματα για τους πρόσφυγες
Η Αυστρίας έχει δεχθεί την διαμαρτυρία της χώρας μας με επίσημο διάβημα, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη, διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό εν τη απουσία της Ελλάδας. Στις επικρίσεις αυτές απάντησε άμεσα η Αυστρία, η οποία τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η διάσκεψη αυτή θα γίνει σήμερα.
Μέχρι τώρα πάντως η Βιέννη είχε θέσει "πλαφόν" στον ημερήσιο αριθμό προσφύγων που δέχεται, δηλαδή μόλις 80 την ημέρα, παρόλα αυτά δεν είχε επαναπροωθήσει προς τα πίσω, πρόσφυγες από τη Συρία.
Θυμίζουμε πως υπήρξε άλλωστε και η προφορική δέσμευση προς την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι τα σύνορα δεν θα κλείσουν πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 6 και 7 Μαρτίου. Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε και ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάινμαν. Η Αυστρία και οι χώρες της "ομάδας Βίσεγκραντ" (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) παραβιάζουν τη δέσμευση, μεταφέροντας το πρόβλημα στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι.
Εγκλωβισμένοι Αφγανοί πρόσφυγες. Η Ευρώπη δεν αδυνατεί να συντονιστεί
Περίπου 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας, την ώρα που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας περίπου 2.500 ατόμων. Η αστυνομία θα μεταφέρει τους ανθρώπους που φθάνουν από την Αθήνα, στο στρατόπεδο στα Διαβατά Θεσσαλονίκης με την αρχή να γίνεται σήμερα με τα πρώτα λεωφορεία.
Παράλληλα, λεωφορεία με Αφγανούς πρόσφυγες που τους απαγορεύτηκε να μπουν στα Σκόπια επιστρέφουν στην Αθήνα την ίδια ώρα που άλλα λεωφορεία κατευθύνονται προς τα σύνορα.
Τα Σκόπια επιτρέπουν την διέλευση με το σταγονόμετρο καθώς δεν επιτρέπεται στους Αφγανούς να συνεχίσουν, ενώ από τους πρόσφυγες από το Ιράκ και την Συρία ζητείται διαβατήριο ή ταυτότητα μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν λάβει στα hot spots.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Ρούτε που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Αναφερόμενος στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.
Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του news247, στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού επικρατεί συναγερμός, καθώς γνωρίζουν όλοι καλά πως οι ισορροπίες είναι λεπτές. Ο διπλωματικός πυρετός αναμένεται να ενταθεί και μετά τις παράλογες αιτιάσεις της Τουρκίας ως προς την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Με σειρά ενεργειών μέσα στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο, η Τουρκία προέβαλλε τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Θέτουν ακόμα θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.
Έχει ζητηθεί και σύγκληση πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα του Πάνου Καμμένου και της Φώφης Γεννηματά για να σχεδιαστεί η εθνική πολιτική και οι επόμενες κινήσεις, ωστόσο αυτό αν γίνει τελικά, θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής (6 Μαρτίου).
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν εν τω μεταξύ το πρωί δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το "Αριάνδη 2" μετέφερε 1692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το "Βlue star 2" από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
"Πλημμυρίζει" από πρόσφυγες ο καταυλισμός στην Ειδομένη
Ασφυκτική είναι άλλωστε η κατάσταση στο καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη όπου έχουν συγκεντρωθεί για να διανυκτερεύσουν περίπου 4000 πρόσφυγες.
Μετά την αστυνομική επιχείρηση που έληξε το απόγευμα της Τρίτης, οι σιδηροδρομικές γραμμές είναι ανοιχτές και ήδη έχουν εκτελεσθεί δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχιών.
Συνολικά πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, από τον καταυλισμό μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην Αθήνα 1260 Αφγανοί καθώς έχει απαγορευθεί η διέλευσή τους στην ΠΓΔΜ, όπως σημειώσαμε και παραπάνω. Οι ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης εναποτίθενται πλέον σε συμφωνία για επίλυση της κρίσης στη Συρία.
Για την ώρα οι συζητήσεις, δεν έχουν αποδώσει καρπούς και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρκούνται σε ευφυολογήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου