Στην πάγια θέση του πως η όποια συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να γίνει το 2018, εμμένει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
«Θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ, μεταφέροντας την αισιοδοξία του κ. Σόιμπλε, ο οποίος όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει από τη συμφωνία του Μαΐου 2016 για το χρέος.
Για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, δήλωσε πως η γερμανική άποψη παραμένει πως τέτοια μέτρα μπορούν να αποφασιστούν μόνο μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την DW, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι «μια εγγύηση και ένας αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους δεν υπάρχει.». Η εκτίμηση για το «αν και ποια μέτρα για το χρέος θα είναι πράγματι αναγκαία θα μπορέσει να γίνει μόλις μετά την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», «μάλλον στα μέσα του 2018».
Προηγουμένως η Αθήνα είχε χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, καθώς Έλληνας αξιωματούχος που επικαλείται το ΑΠΕ δήλωσε ότι: «Βρισκόμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία. Η Γερμανία δεν έκανε κανένα βήμα υποχώρησης. Εάν το Eurogroup οδηγηθεί σε αποτυχία, η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής».
Ερωτηθείς για την παραπάνω δήλωση του Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου, ο κ. Βαϊσγκέρμπερ απάντησε πως ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».
Για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε στο μοντέλο που συζητήθηκε στο τελευταίο Eurogroup. Δηλαδή, το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα, αλλά για την οικονομική του συμμετοχή θα αποφασίσει μόνο μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το 2018. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, το μοντέλο αυτό θα συζητηθεί και στο αυριανό Eurogroup παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.