Καλαμάτα: σύγχρονη και παραδοσιακή!

Όλα τα έχει αυτή η πόλη και την αγαπάμε πολύ!

Δεν την είχα επισκεφτεί ποτέ μέχρι πριν ένα χρόνο κι από τότε που την γνώρισα, είναι από τις πρώτες μου επιλογές όταν σκέφτομαι εξόρμηση Παρασκευοσαββατοκύριακου.
Γιατί η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, η Καλαμάτα, είναι μια φανταστική πόλη που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο, σου καλύπτει διαφορετικές ανάγκες και γούστα, έχει ζωή όλο το χρόνο, έχει υποδομές, μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για συγκλονιστικές περιηγήσεις στα χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης και τέλος, έχει πανεύκολη πρόσβαση (από ολοκαίνουριο και ασφαλή δρόμο ή αεροπορικώς)!

Μια περιπλάνηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης ή αλλιώς Παλιά Πόλη ή 23ης* όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, θα ζωντανέψει εικόνες από το παρελθόν που προκαλούν τουλάχιστον καλές εντυπώσεις, για να μην πω και δέος κάποιες φορές! Και είναι η καλύτερη πρόταση για να ξεκινήσει κανείς τη γνωριμία του με την Καλαμάτα. 
(* Στο ναό των Αγίων Αποστόλων τελέστηκε η πρώτη δοξολογία στις 23 Μαρτίου του 1821 σε ελεύθερο ελληνικό έδαφος μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Η πλατεία που βρίσκεται απέναντι από το εκκλησάκι έχει ονομαστεί σε ένδειξη μνήμης ως Πλατεία 23ης Μαρτίου). 
Όμορφοι πεζόδρομοι, βυζαντινές εκκλησίες, εντυπωσιακά κτίρια, μοντέρνα στέκια και καταστήματα ορίζουν το σκηνικό εκεί.
Ενώ, αν κατηφορίσεις προς την παραλία, νομίζεις ότι είναι πάντα καλοκαίρι. Σου γεννιέται η επιθυμία να περπατήσεις όλα αυτά τα χιλιόμετρα της περατζάδας για να διαλέξεις σε ποιο από όλα τα υπέροχα μαγαζιά θα καθίσεις να απολαύσεις τον καφέ, το ποτό σου, ένα ουζάκι με θαλασσινούς μεζέδες ή…. την παραδοσιακή και νοστιμότερη γουρουνοπούλα που μπορείς να βρεις σε όλη -τολμώ να πω- την Ελλάδα!

Τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, οι δημόσιοι χώροι γενικότερα είναι τόσο προσεγμένοι, που αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να ζεις μόνιμα στην Καλαμάτα. Φαντάζεσαι πως οι δημότες της απολαμβάνουν την πόλη τους όσο λίγοι στην υπόλοιπη ελληνική περιφέρεια και με κάποιο τρόπο η συμπεριφορά τους και η φιλοξενία τους σου το επιβεβαιώνει.

(Σημείωση: στην παραλία λειτουργεί, επιπλέον, μεγάλο λούνα παρκ που πολύ ευχαριστεί τους μικρούς επισκέπτες της πόλης)

Όντας στην καρδιά του καταγάλανου Μεσσηνιακού κόλπου και στους πρόποδες τους επιβλητικού Ταϋγέτου, και άρα συνδυάζοντας τη θάλασσα με το βουνό, η Καλαμάτα αποτελεί παραδεισένιο τόπο για όσους την επιλέγουν για ολιγοήμερες εξορμήσεις ή διακοπές. Ανάλογα με την περίοδο που θα ταξιδέψετε στην περιοχή και βέβαια ανάλογα με τα γούστα και τη διάθεση για οδήγηση, θα επιλέξετε, από τις πάμπολλες επιλογές, το πού θα κατευθυνθείτε. Σας βεβαιώνω πάντως πως και γραφικά χωριά υπάρχουν και φαράγγια και υπέροχα δάση για αναρριχήσεις και πεζοπορίες, και τρομερές παραλίες για κολύμπι και ιστορικά μνημεία και θρησκευτικά μνημεία και πολλά πολλά άλλα ενδιαφέροντα. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular