Καθοριστική για τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόβλημα θεωρείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, 21 με 23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, καθώς επιδίωξη είναι να κλειδώσει ένας συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου, ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και εν συνεχεία η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον από μεθαύριο Πέμπτη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.
Ο Ευ. Τσακαλώτος, που θα έχει τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα για τις τελευταίες λεπτομέρειες των ελληνικών θέσεων, θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και πιθανότατα με τον νέο υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Στήβεν Μνιούτσιν και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ειδικά η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ελληνικό πρόβλημα θεωρείται σημαντική, καθώς έως τώρα η νέα κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει συγκεκριμένα τα χαρτιά της, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου του Πολ Τόμσεν την προσεχή Παρασκευή.
Το πράσινο φως για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί μετά το επόμενο Eurogroup, καθώς σε αυτό –και αφού έχει προηγηθεί η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών σε τεχνικό επίπεδο– θα δοθούν ισχυρές εγγυήσεις στο Ταμείο ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.
Η ποσοτικοποίηση των μέτρων θα αποφασιστεί το 2018, όμως, το ΔΝΤ με τις εγγυήσεις θα μπορεί να θέσει το θέμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει απόφαση για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πριν από το Eurogroup θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) και να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή τα μέτρα.
Στις εκκρεμότητες που υπάρχουν είναι και ο καθορισμός των πλεονασμάτων, με τη δήλωση Σόιμπλε για ενδεχόμενο 2,7% μετά το 2021 ή το 2022 να αποτελεί το προοίμιο του συμβιβασμού.